Ring Ring Festival 2011: Najava

Red bi bio i da podsetim da šesnaesti Ring Ring festival samo što nije počeo: 

Festival Ring Ring po šesnaesti put u Beogradu, a po prvi put u – Aprilu.

Kažu da su teška vremena odlična za umetnost, ali svakako nisu dobra za kulturu. U godini koja je pred nama ponuda drugačijih muzičkih sadržaja, nažalost biće manja nego u prethodnim, iako je potreba za njima veća. Ekonomija, politika i prosto – stvarnost gase inicijative i entuzijazam dok se razmišlja o preživljavanju. Zbog toga Ring Ring svoju ulogu u životu grada i zemlje ove godine shvata ozbiljnije nego ikada. Kao najstariji festival (naj)nov(ij)e muzike u ovom delu sveta, njegova je dužnost da i ove godine spoji inovaciju sa tradicijom, individualnost sa kolektivnom svešću, elektroniku i akustiku, slobodnu improvizaciju i duboko lično komponovanje.

Ove godine na Festivalu Ring Ring nastupiće neki od najvažnijih muzičara bilo koje scene bilo kojeg vremena, veterani i nadolazeće mlade snage, čuće se budući klasici i vanvremeni zvuci. Mesto održavanja će, kao i uvek biti Kulturni centar Rex, u Jevrejskoj ulici broj 16 na Dorćolu u Beogradu i Zadužbina Ilije Kolarca, a vreme – mesec dana ranije nego inače!

Festival će promotivnim – i besplatnim koncertom 10. Aprila otvoriti Marco Cappelli sa svojim akustičnim triom. Cappelli je jedan od najvažnijih savremenih italijanskih heroja Nove Muzike, podjednako sklon komponovanju, improvizaciji i – podučavanju, istovremeno na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku i Konzervatorijumu Vincenzo Bellini u Palermu. Sa njime će u Beogradu nastupiti i kontrabasista Ken Filliano, te vrsni perkusionista Satoshi Takeishi.

 Urs Leimgruber se već više od tri decenije bavi improvizovanom muzikom izraslom iz džeza, svirajući saksofon i srodne instrumente sa ljubavlju i posebnom vrstom opsednutosti. Poslednjih godina sarađivao je sa takvim imenima kao što su Marilyn Crispell ili Joëlle Léandre, a u Beogradu će nastupiti sam, pokazujući kojim sve putevima saksofon može da ide kada je sasvim slobodan.

 Najveća zvezda ovogodišnjeg festivala je tuvanska diva tradicionalne i improvizovane muzike, Sainkho Namtchylak. Već više od dvadeset godina ova ćelava pevačica zadivljuje svet svojim rasponom glasa od sedam oktava i slobodnim šetnjama između narodne muzike, popa i tvrde avangarde, upadajući iz tuvanskog grlenog pevanja u teški bluz i zaprepašćujuće glosolalije. Beograd je počastvovan njenim dolaskom, a sama prilika da Sainkho podeli binu sa najboljom pevačicom tradicionalne muzike sa ovih prostora, veličanstvenom Svetlanom Spajić i austrijskom avangardnom violinistkinjom Miom Zabelkom je događaj koji se ne sme propustiti.

Za ljubitelje cincarske muzike prava poslastica biće moćni tradicionalni sastav Gramosteanj iz Makedonije.

Jednog člana nemačkog sastava Kammerflimmer Kollektief, basistu Johannesa Frischa već smo prošle godine gledali u Beogradu sa Pavelom Fajtom i Miom Zabelkom. Ove godine Frisch dovodi ceo svoj tim da nam pokažu njihov jedinstveni spoj eksperimentalne muzike, elektronike, improvizacije, buke i… rokenrola? Jedina sigurna stvar sa ovim sastavom je da ništa nije sigurno.

Mary Halvorson je trenutno jedna od najvrelijih stvari koje se događaju gitari u džez muzici. Nakon što je svirala sa gotovo svakim ko je neko u američkom avangardnom džezu (Marc Ribot, Anthony Braxton, Andrea Parkins, Ches Smith…), Halvorsonova dolazi sa triom u kome se njoj i Smithu pridružuje John Hebert, kahun rođen u Nju Orleansu. Pripremite se za lepršavi džez i ozbiljnu improvizaciju.

Japanski bubnjar sa svetskim iskustvom, nekada u kultnom sastavu Fushitsusha, Seijiro Murayama već je nastupao na festivalu Ring Ring pre nekoliko godina demonstrirajući surovu disciplinu i opsednutost čistotom zvuka. Ove godine pridružuje mu se slovenački kontrabasista Tomaž Grom, čija je lista saradnika-improvizatora duža od vaše ruke, u nastupu sa dragoceno malo zvuka i mnogo, mnogo muzike.

Axel Dörner,Werner Dafeldecker i Sven Åke Johansson predstavljaju udarnu trojku evropske improvizovane muzike. Pod imenom Der Kreis Des Gegenstandes zajednički rade od 2009. godine, kombinujući decenije zastrašujućeg iskustva u stvaranju neidiomatske, sasvim nove muzike da bi pravili kompozicije upravljane grafičkom notacijom, ponavljanjem grupa zvukova, mutiranjem svih ideja.

Sol6 je ekscentrični bend sastavljen od nekih starih favorita Festivala Ring Ring. Osnovao ga je britanski fri džez pijanista Veryan Weston, a pomaže mu holandski anarho-pank gitarista Luc Ex, dok je na bubnjevima Australijanac Tony Buck. Sa još troje muzičara na različitim instrumentima, Sol6 meandriraju između džeza i savremene kompozicije, kamerne muzike i improvizacije, rušeći uzgredno barijere na sve četiri strane.

Neuroleptic Trio dolazi iz Subotice i nudi mišićavi improvizovani džez. Nedavno objavljeni na vinkovačkoj etiketi Slušaj Najglasnije, uglavnom vezanoj za prljavi garažni rokenrol, Subotičani donose krv, suze, znoj i osmehe svakoj publici koja ih čuje.

 Raspored nastupa na Festivalu izgledaće ovako:

 10.04. Promo concert – slobodan ulaz

 Marco Capelli acoustic trio (Italija/ Japan/ SAD)

 *****

 14.04.

Urs Leimgruber (Švajcarska)

Sainkho Namtchylak (Tuva)

 *****

15.04.

Sainkho Namtchylak /Svetlana Spajić/ Mia Zabelka(Tuva/Srbija/Austrija)

Gramosteanj (Makedonija)

 *****

16.04.

Kammerflimmer Kolektief (Nemačka)

Mary Halvorson trio (SAD)

 *****

 17.04.

Tomaz Grom/Seijiro Murayama (Slovenija/ Japan)

Der Kreis des Gegenstandes – Johansson/Dafeldecker/Dörner (Švedska/ Nemačka/ Austrija)

 *****

 19.04.

Neuroleptic Trio (Srbija)

Sol 6 (Velika Britanija/ Holandija/ SAD/ Australija)

Koncerti održavaju se u Kulturnom centru Rex, od osam sati uveče, osim 15. Aprila, kada će biti u Domu Omladine.

 www.ringring.rs

 www.myspace.com/ringringfestival

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s