Film: Logan

Logan je 1. Odličan R-rated akcioni film sa dušom 2. Dokaz da je Deadpool a gift that keeps on giving (ako X-Force bude ovako dobar, ja ću da padnem u nesvest) 3. Nimalo postiđujuća reinterpretacija Blood Fathera 4. Film koji skoro besprekorno uspeva da pomiri superherojski kemp sa adult akcijašem za probirljiviju publiku, ali i sa „normalnim“ kempom (Shane kao moralna srž filma mi je bio samo jedan od momenata u kojima sam pustio suzu).

Pokazalo se da su svi ovde imali something to proove. Stjuart da Xavier ne mora da bude samo idealizovani otac koji ponekad pogreši ali zna sve odgovore i uvek je u pravu, već i džangrizavi starac koji odlazi u infantilne ideološke maštarije jer mu njegova životna dob to dopušta. Džekmen da posle prošlog filma u kome je glavni junak bio lišen agencyja i teturao se od set pisa do set pisa, da dakle posle toga on ima snage da iznese film u kome glavni junak glumi ranjivog alfa mužjaka na zalasku, dovoljno starog da vidi svet kako mu se menja pre dočima, suviše starog da tu nešto promeni ali ne prestarog da bude agens promene. Mangold da može da snimi ozbiljan film u kome Stiven Merčant igra Kalibana, Hju Džekmen i Patrik Stjuart psuju kao kočijaši, koji meni inače dragi Kick Ass potpuno premašuje u najvažnijim elementima a da ni to ne izgleda kao eksploatacija, da pokupi šta treba od Blood Fathera i Fury Roada, da napravi umešne reference na stripove a da se ne izgubi u kempovanju i da konačno – možda i slučajno – napravi jasne ali ne isforsirane poente o segregaciji, rasizmu, korporativnoj Americi i bekstvu preko granice u idealizovanu Kanadu, a što sve u Trampovoj Americi deluje sasvim tematski primereno.

Fak mi. Trebalo im je tri pokušaja ali iz poslednjeg ne samo da su pogodili u centar mete nego su je potpuno razneli.

Dafne Keen je neopisivo dobra. Ja sam nemetaforički lio suze radosnice u sceni na Loganovom imanju kada ona rešava situaciju. Inače volim X-23 i šta je sa njom Marvel uradio, polazeći od čiste eksploatacije a stižući na mesto na kome ima iznijansiranih etičkih i humanističkih poenti a u filmu je ovo superkondenzovano ali uspelo. Devojka je savršena i smem li da se nadam njenom solo filmu u budućnosti?

Konačno, film uzima jako malo od Millarovog predloška i time je bolji. Meni je originalni Old Man Logan mini bio simpatična ideja ali realizovana već u periodu Millarove visoke dekadencije u Marvelu i ne može da se poredi sa njegovim uspelijim Wolverine pričama (Agent of SHIELD, Enemy of the State). To što je „futuristički“ seting u filmu downplayed i iskorišćen samo za potrebe zapleta je bila jedna od najboljih odluka koje su Mangold i Fox mogli da naprave i filmu je savremeni, realistični provincijski/ backwoods/ backroads seting savršena pozornica.

Akcija je snimljena sa svim prednostima koje R rejting pruža ali je gritty i bez „superherojskog“ baroka na koji su nas navikli Avengersi ali i Deadpool, pa je zato moćna i tuče u trbuh.

Sve u svemu, ovo je film koji se sa apetitom gleda više nego jednom a ako se u nekom momentu pojavi i director’s cut, i to ćemo sa puno radosti potrošiti. Well done, Mangolde.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s