Mehmet Metal Mejhem: Nedeljni metal pregled 08-12-2017

Ahh, petak… jedini dan kada je metal dužnost a ne samo zadovoljstvo… Da vidimo šta ove nedelje ima novo.

Pošto blackened rock definitivno nećemo moći da otpišemo kao trend koji je trajao samo jedan vikend ili tako nešto, onda da ukažemo da je izašao drugi album norveškog benda The 3rd Path i, mada, kako sam već negde rekao, ja više volim da je blek metal brži, siroviji i gluplji, ova njihova kombinacija blek metala i hard roka je zapravo prilično prijatna za uho. Ima tu i blastbitova i ozbiljne blek metal ponude, dakle, nije ovo samo za te neke mitske hipsterke i hipstere a svemu pedigre daje gitarista/ basista Tchort koji je tokom karijere svirao u Carpathian Forest, ali i u Emperoru. Tako da, nije ovo zapravo uopšte bez vraga:

https://youtu.be/qVymH2cyUT0

U sasvim drugu stranu možemo da odemo sa Šveđanima Diablo Swing Orchestra, čiji je četvrti album izašao danas. DSO se naziva avangardnim metalom ali ako su vam u glavi pomisli na kakve Deathspell Omega ili neke silne norveške dronere, ne, ni blizu. Diablo Swing Orchestra su pre za Ring Ring festival nego za Balkan Horror Operu jer kombinuju pop, kantri, disko, soul i svaštanešto sa distorzijama. Malo tu ima metala, da bude jasno, ali je on kohezivni faktor. Na novom albumu, Pacisfisticuffs, nema donedavne pevačice AnnLouice Lögdlund pa vidim da su neki ljubitelji već proglasili da ovo „nije DSO“ jer Kristin Evegård koja peva i svira klavir u bendu zadnje tri godine ima više… recimo pop glas. Ali opet, ko voli postmoderni pop začinjen sa malčice težine sigurno će u ovome uživati:

https://www.youtube.com/watch?v=5tWgttKhQyY

I da izbegnemo (uostalom sasvim legitimne) pritužbe da na ovom topiku ja forsiram ekstremnije krilo metala, a da za neke, možda starije slušaoce koji su skloniji klasici, slabo čega ima, evo debi albuma italijanskog benda Hyperion, koji nema nikakve veze sa švedskim bendom, istog imena, ali ima veze sa romanom Dana Simonsa i na omotu ploče je definitivno Shrike. Muzički, ovo je heavy metal koji zapravo ne zvuči kao retro napor, već najpre kao logična evolucija metala osamdesetih koji nije otišao u ukrštanja sa andergraund strujama. Veliki deo savremenih bendova koji se označavaju „power metal“ etiketom su suviše teatralni da bih ja ovo mogao da slušam, ali Hyperion ovo izbegava i ima taman toliko teatralnosti koliko je potrebno metalu a ostalo je odličan songrajting i poštena, znojava svirka. Vrlo prijatno iznenađenje.

https://youtu.be/0b10gLFyumw

Da nastavimo u melodičnom stilu tu je grčki Aetherian sa albumom The Untamed Wilderness. Melodični death metal sa nešto blek metal elemenata danas izgleda postaje ozbiljan posao pa evo i ova naša pravoslavna braća imaju da ponude dosta zanimljivih kompozicija i melanholične atmosfere. Sve je to malo preblisko patetici da bih ja nekontrolisano dao punu preporuku ovom albumu, ali opet, ne mogu da kažem da se ljudi ne nalaze sa prave strane dobrih namera i, ako niste ograničeni kao ja, ovo bi moglo da vam bude veoma prijatno. Osim pevanja koje je, nažalost, ekstremno monotono i tu je makar u remiksu moralo da bude mnogo više mašte…

https://youtu.be/PqYgf9qtSBA

Da ne odemo baš sasvim izvan moje zone komfora, treći album švedskih Degial je tu da nas zabavi svojim viđenjem old skul brutalnog death metala. Predator Reign je malo mutna i musava ploča, sa produkcijom koja zvuči iznenađujuće sirovo i neujednačeno za švedski album izašao u 2017. godini, ali to mu i daje dosta šmeka i patine. Muzika je skoro pa retro, po stilu je ovo povratak u rane devedesete ali zapravo po rifovima i idejama u aranžmanima se vidi da je tu ohoho vode proteklo Savom i Dunavom. Uzbudljiv album:

https://youtu.be/UN0NHybtA3w

Da završimo sa novim albumom libanskog projekta Ayat koji je… avangardan na svoj način. Ayat su iskusan bend, osnovan pre petnaest godina, sa očiglednim stavom pa možda i misijom. Ta misija nije da budu anti-islamski bend (kako bi se iz naslova jedne od donjih pesama zaključilo) i bend kaže: „We never described ourselves as Anti-Islamic Black Metal. We are against the religious establishment in all its forms and Islam is just one form of it.“ Njihova misija je, dakle, mnogo šira od sekiranja pripadnika jedne verske grupe.  :lol:  Ovo je metal sa ritam mašinom, bizarnim multitrekovanim vokalima, izrazitim pank stavom i mnogo energije. Vrlo prijatno.

https://youtu.be/B8w8um5xyco

https://youtu.be/0PAZF03hqLw

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s