Mehmet Metal Mejhem: Nedeljni metal pregled 25-08-2019

I evo nas! Metal je prevagnuo jer metal je jači od svega.

A ako smo prošle nedelje svedočili nekolicini odličnih albuma i jednom budućem klasiku, čemu ove nedelje možemo da se nadamo? Well, ima par lepih stvari…

Recimo, prvi i istoimeni EP finskog blek metal projekta (pretpostaviću, jednočlanog) Odiosior je jedno prijatno slušalačko iskustvo. Ovo nije tipičan sobni/ lo-fi blek metal izdanak mlađe generacije već sasvim sigurno osmišljena i zvučno zaokružena ploča oštrog ali melodičnog blek zvuka sa pravim omjerom pankerske jednostavnosti i gotovo power metal rifova. Odiosior je produkcijski jeftin ali taman toliko kvalitetan da sve osobenosti zvuka doživljavate kao umetnički izbor a ne rezultat okolnosti izvan kontrole autora. Odličan prvenac, sa gomilom epskih momenata:

https://odiosior.bandcamp.com/releases

Ruski bend Зарево, recimo ima zvuk u kome se neispeglanosti primete i poželite da je njihov (prvi?) EP, Всполохи ночи mogao da bude snimljen u malčice profesionalnijim uslovima. Ne zato što ovo zvuči loše već samo zato što bi njihov atmosferični blek metal profitirao od snimka u kome bi bilo više prostora i dinamike. Ovo je inače, rekao bih, tipično slovenski atmosferični blek sa mnogo jednostavnih pa i patetičnih melodija koje se hipnotički vrte u krug donoseći slušaocu taj neki blagoslov melanholije. Vidim da bend porede sa ukrajinskim Drudkh koje smo ovde već pominjali i to nije rđava referenca. Зарево samo treba da skupe pare za bolji snimak i svet je njihov jer ova kombinacija sirovosti, naivnosti i patetike sigurno pali kod solidno velikog dela publike:

https://derschwarzetod.bandcamp.com/album/–34

Nemački jednočlani projekat Mavorim ima novi EP koji traje 55 minuta i to je jedna bez sumnje preterana i pomalo pretenciozna ideja, ali dobro… Nije muzika na Aasfresser rđava i da li ovo zovete albumom ili EP-jem nije u krajnjoj liniji značajno. Mavorim ovde svira taj neki svoj self-indulgentni blek metal sa preslađenim melodijama i korektnim izvođačkim kvalitetima i mada je sve to mnogo patetično (ali ovog puta na nemački način), opet je simpatično za mlade.

https://youtu.be/yN-zIC0l4gw

Iz Njemačke lahkim skokom prelazimo u Francusku za potrebe trećeg albuma skupine Neptrecus a koji se zove Ars Gallica. Lep omot, lep naziv albuma, pesme na francuskom i korektna svirka su sve aduti koje Neptrecus imaju na svojoj strani. Nije ovo mene nešto pomelo s nogu jer je u pitanju sasvim srednjaški blek metal, bez previše originalnosti, ali ima taj neki galski šmek i korektno je:

https://neptrecus.bandcamp.com/album/ars-gallica-album-2019

Ima tu još raznih melodičnih i atmosferičnih albuma, ali meni to nekako sve isto zvuči pa evo demo od tri pesme jednog sirovog nemačkog projekta po imenu Gråinheim. Aries ima tri pesme i one su i same melodične ali sa pržećom, jako distorziranom gitarom koju najviše i čujete na snimku pa to svemu daje šarm:

https://youtu.be/WMKGm6GS3_w

Tu su nam i Rusi Nordligblåst sa drugim albumom, Light That Is Called Darkness koji iako počinje „tipično“ slovenski i raspevano, zapravo nudi skoro sat vremena dosta tvrdog blek metala koji ne beži od melodije i patetike ali ih ipak moderira energijom, težinom i dosta kvalitetnim produkcijskim, jelte, kvalitetima. Nordligblåst se prepoznaju kao Rusi po tome što sve to traje jako dugo i album je mogao da bude malo kraći, pogotovo jer se pesme uglavnom voze na „osećaju“ i ne nude naročito inspirisano aranžiranje, ali dobro, ko voli, ovo će mu prijati:

https://carelessrecords.bandcamp.com/album/light-that-is-called-darkness

Da ne bude baš sve ove nedelje melodično i sjetno tu nam je prvi album vinipeških Nocturnal Departure koji nudi malo zlovolje i satanizma. Cathartic Black Rituals je ipak ploča sa dosta refleksije i kontemplativnih elemenata ali ona u prvi plan gura distorziju i horor atmosferu što dobro dođe kao kontrateža ostatku blek metal ponude ove nedelje. Pritom relativno sirov a opet moćan snimak:

https://nocturnaldeparture-ca.bandcamp.com/

Tu je i drugi album britanskih Superterrestrial, nazvan pretenciozno The Void that Exists, ali muzički ovo je prilično interesantan spoj blek metal osnova i određenih post-metal stremljenja. Dakle, ima ovde klavira i sintisajzera, naglih promena dinamike i dosta cerebralne atmosfere i meni to prilično prija. Ono što je problem je svakako pakovanje, miks koji je toliko homogenizovan i komprimovan u masteringu da je dinamička raznovrsnost pesama – kad je ima – skoro neprimetna. No, hajde, ovo je barem prilično originalno sa muzičke strane:

https://greenflaw.bandcamp.com/album/the-void-that-exists

Najrpijatnije iznenađenje je svakako novi album malezijskih IEON, a koje smo već hvalili za prvenac prošlog Septembra. Nastavak, vispreno nazvan Pan.Daimon.IEON je zrelija ploča koja očuvava emotivnu crtu benda ali sve pakuje u tvrđi, disciplinovaniji zvuk i Pan.Daimon.IEON je album koji postiže taj hipnotički efekat koga mnogi drugi ove nedelje jure, ali uz to nudi kvalitetnu svirku, moćan zvuk i jedan prepoznatljiv identitet benda. IEON su bend koji obećava velika dela a ovaj album je to već u solidnoj meri:

https://originofieon.bandcamp.com/album/pan-daimon-ieon

Mršava nedelja za blek metal, jes, ali ni u stoner rock uglu nemamo mnogo izazivača. Drugi album benda Luna Sol iz Kolorada izašao je još u Junu  ali pošto su nam u ponudi ploče o kojima nemam bogznašta dakažem, a Below the Deep je zapravo odlična ploča, onda se vraćamo u Jun. Dakle, Luna Sol su bend kvalitetnog, izbluziranog zvuka sa očiglednim korenima u klasičnom roku i njihov stoner kvalitet nalazi se više u tome kako su instrumenti snimljeni i miksovani nego u pesmama koje su dobri hard rok komadi sa pamtljivim refrenima i lepljivim gitarskim rifovima. Hoću da kažem, ovako nešto mogu da zamislim da sam slušao i pre 35 godina samo ne sa ovom težinom saunda:

https://youtu.be/XfkUiBanNcI

Tu nam je novi Merlin i ovaj psihodelični doom bend koji u postavi ima i saksofon i flautu sa svojim petim studijskim albumom, The Mortal donosi još epskog, sporog i mističnog rokenrola koji zabavlja dobrim gruvom i vodi na put svojim psihodeličnim solažama. Merlin su uvek zvučali kao da su zapravo odrasli u Velikoj Britaniji a ne u Misuriju i The Mortal samo zaoštrava taj prog/ folki element njihove metal muzike koji meni prija pa je ovo ploča koju preporučujem za overu čak i pre nego što pomenem da tu ima gomila Dark Souls referenci. Ne znam da li uopšte vredi da se žalim na mastering…

https://merlin666.bandcamp.com/album/the-mortal

Ima tu i propisnog udaranja, na primer novi album varšavske skupine O.D.R.A. koji se zove Herod i nudi devet pesama sludge stonerske težine, jakih bubnjeva i masivnih gitara, sa gruvom koji je na granici opresivnog i pevačem koji vrišti kao lud sve vreme. Nije opuštajuće ali jeste hipnotično:

https://odra.bandcamp.com/album/herod

Slično teški i opresivni su i Fat iz Slovačke a njihov prvi EP, Granum je 27 minuta ozbiljno teške i spore sludge muzike sa horor harmonijama i zastrašujućim rifovima. Naravno, ovo je za malo zahtevniju publiku koja ne traži samo način da se relaksira uz lepu muziku ali ko voli Iron Monkey i slične siledžije, ovde će imati čemu da se poraduje:

https://fatsludge.bandcamp.com/album/granum

Trijumvirat sludge nasilnika kompletiraju Swamp Coffin iz Ujedinjenog Kraljevstva čiji je EP Flatcap Bastard Features najgore produciran od sva tri ali ipak nudi dovoljno distorzije, težine i zastrašujuće atmosfere da se lepo potroši.

https://swampcoffin.bandcamp.com/album/flatcap-bastard-features

Ljubitelji goskog/ epskog doom metala ovog tjedna imaju da se raduju novom albumu benda Isole koji se zove Dystopia. Pričamo o iskusnim muzičarima, Šveđanima je ovo sedmi album, i ovde se lepo vidi i čuje to kako je bend krenuo od, recimo Candlemass korena a u međuvremenu u kotao dodao dosta Katatonie, promešao i sad imamo na meniju vrlo promišljen i kvalitetno aranžiran metal koji je prijemčiv i za staro i za mlado a da opet donosi dovoljno „mesa“ za tvrdokornije fanove. Naravno, meni lično je ovo malko previše mejnstrim ali nema sumnje da su Isole napravili ozbiljnu ploču koja je i produkcijski kvalitetna a nudi i solidnu količinu epskih metal tema da se čovek svako malo nasmeši:

https://isole.bandcamp.com/album/d-y-s-t-p-i-a

https://youtu.be/OhzIR_iuvws

Post-metal nije nužno zvuk koji refleksno vezujemo za izdavača Unique Leader ali kalifornijski WRVTH (nekada Wrath of Vesuvius) su svoj technical deathcore sa promenom imena evoluirali upravo u ovom smeru i Unique Leader su rado stali i iza ovakve muzike. Novi album, No Rising Sun je zanimljiva salata svega i svačega, od postrokerskih sanjarija preko mejdnovskih harmonija, do grindcore pasaža. WRVTH svakako i dalje traže neku konačnu formu svog zvuka, ali No Rising Sun nije toliko album pokušaja i eksperimenata koji se rade naživo pa da vidimo šta od toga vredi da se sačuva, koliko jedan tehnički impresivan album eklektičnog metala koji ima PREVIŠE ideja ali uspeva da se grčevito drži tih nekih centralnih narativnih motiva da sve ostane na okupu. Dakle, gomila interesantnog ali svakako bend treba da još sazreva:

https://uniqueleaderrecords.bandcamp.com/album/no-rising-sun

E, dobro, ova nedelja je zapravo donela dosta lepog thrash metala, a prvi na redu su nemački Reign in Blood čiji drugi album, Missa pro Defunctis stiže punih deset godina nakon prvog i uprkos imenu koje priziva Slayer u svest, ovde na programu zapravo imamo black metal sa malo thrash mirisa. Naravno, Slayer su bez sumnje izvršili presudni uticaj na rani black metal, Quorthon se ozbiljno ložio na njih, tako da spona postoji, a Reign in Blood su interesantan spoj blekmetalskog nihilizma sa malo thrasherskih ruke-gore momenata. Produciran sirovo ali dovoljni profi, Missa pro Defunctis je album dramatičnih blek metalskih metanisanja i zapravo sporijeg, naglašeno ritualnog tempa. Ljubiteljima ranog Slayera, te, naravno Bathoryja bi ovo moglo da bude po meri:

https://ironboneheadproductions.bandcamp.com/album/reign-in-blood-missa-pro-defunctis

No, pravi thrash poklon dobili smo u vidu novog albuma jednih od heroja osamdesetih godina prošlog veka, Sacred Reich lično – čitave 23 godine nakon poslednje dugosvirajuće ploče što su nam je podarili. Iako mi nikada nisu spadali u najomiljenije trešere onog vremena, Sacred Reich su značajna pojava jer su svojim naglašeno kritičkim sociopolitičkim stavom i tekstovima predstavljali prekopotrebnu savest čitave ondašnje scene. Awakening, kako se novi album (simbolički) zove zvuči tačno onako kako bismo očekivali od ovog benda, kao da nisu prošle više od dve decenije od poslednje ploče i to je istovremeno i blagoslov ali i kletva. Za ljubitelje Sacred Reich ovde ima mnogo razloga za radost, bend nije promenio svoj prepoznatljivi stil u kome se radnički metal susreće sa malo hardkor panka i ovo je ploča zasnovana na mnogo denflovanih rifova od jednog jedinog tona, tvrdom, stamenom ritmu i karakterističnom pevanju basiste Phila Rinda. Bend ukusno šara i izvan oštrih međa thrash metala, nudeći maltene klasične hevi komade (Something to Believe ili Salvation su – miks na stranu- mogle nastati i pre 30 godina) pa i malo bugija (sa sve klepetušom) u Death Valley, dok je ostatak ponude standardni thrash po receptima naših baka. No, kako ja nisam, kako rekoh, ovaj bend nikada zaista smatao prvom ligom tako me i Awakening podseća da su Sacred Reich i u zlatnom dobu bili bend bez mnogo ideja, tehnički izuzetno kompetentan ali zadovoljan da vrti nekoliko prepoznatljivih tehnika i pristupa u nedogled. Tako su i trešerske pesme poput Divide & Conquer, naslovne pa i najbrže, Revolution sasvim predvidive, bez iznenađenja, bez dinamičkih varijacija ili nadahnutih igranja sa tempom. Nikako i loše, ovo je solidan, stamen thrash ali koliko god da ja cenim Sacred Reich, druga liga je uvek bila njihov najviši domet. Produkcijski, album makar ima relativno dinamičan master, što veoma pozdravljam i lepo je čuti ovako mesnat, sonoran bubanj, ali gitare su pretamne i fali im dinamike. Kako god, iako sam ja zvanično star čovek, Sacred Reich će vam se na novom izdanju verovatno dopasti ako čeznete za osamdesetima i iskrenim, politički osvešćenim metalom, a mene ignorišite:

https://sacredreichofficial.bandcamp.com/album/awakening

Mnogo više prijaju mojim ušima Kanađani Detherous koji na svom debi albumu Hacked to Death nude sirov, grub ali zapravo vrlo zreo i dobro snimljen death thrash u maniru, recimo, jednih Merciless ili Thanatos. Ovim neću da kažem da Detherous ikog imitiraju jer ovo nije tačno, njihova muzika je vrlo osobena i promišljena sa za thrash ili deaththrash možda i nekarakteristično složenim aranžmanima u kojima se često menja tempo i pronalazi neki novi ugao iz koga mogu da se napadnu harmonije. I mada ja načelno volim kada thrash čuka iz sve snage sve vreme, Detherous su mi se veoma umilili svojom svirkom koja je daleko zrelija i slojevitija nego što prvi utisak sugeriše. A to i jeste njeno tajno oružje: Hacked to Death je ploča jake distorzije, čvrstog bubnja i urlajućeg vokala i na prvi ugriz se u nju zaljubite zbog te sirovosti i energije, ali onda ostanete i da prespavate zbog kompleksnog razvoja tema i pesama koje idu u veoma inventivnim smerovima a da se od sirovosti i energije nikada ne odustaje. U poređenju sa ovim novi album Sacred Reich zvuči kao da je napravljen od strane algoritma, dok Detherous emaniraju inspirisanost i karakter. Veoma lepo:

https://detherous-ca.bandcamp.com/album/detherous-hacked-to-death

Interesantan je i treći album meksičkih Cemican koji kao i prethodna dva meša actečki folk sa progresivnim thrashom. I, da, nagađate, In Ohtli Teoyohtica In Miquiztli je na momente do karikature bizaran spoj narodnjačkih melodija na fruli i režećih gitara, te odvrištanih vokala (na španskom) i mnogo toga na ovom albumu ne funkcioniše. Ali je, kako rekoh, interesantno:

https://cemican1.bandcamp.com/album/in-ohtli-teoyohtica-in-miquiztli

Leather Lung iz Bostona imaju album posle dva EP-ja, a koji se zove Lonesome, On’ry and Evil i kad iskombinujete naziv benda, ploče i omot albuma, možete prilično tačno da predvidite kako ovo zvuči – kao delta blues i outlaw country izmešani sa prljavim sludge metalom. Ne funkcioniše ni ovde sve stoprocentno, daleko od toga, ali je prljavština zavodljiva a kombinacija interesantna:

https://leatherlungcult.bandcamp.com/album/lonesome-onry-and-evil

Verovatno nasjtrašniji album ove nedelje izbacio je čikaški post-metal-noise-powerviolence sekstet meth. (tako se pišu, malim slovom i sa tačkom na kraju). meth. je sa Mother of Red Light kreirao superiorno paranoičnu, neodoljivo hermetičnu zvučnu mučionicu u kojoj se bolesni gruv, polomljene harmonije i ekspresionističko vrištanje takmiče za pravo prvenstva da vam provale u košmare i NJIMA daju košmare. Naravno, metal je uvek za mnoge ljude bio muzika vrhunske neprijatnosti ali meth. kreiraju metal koji je verovatno za većinu metalaca neslušljiv. A nije, sjajan je u svojoj hermetičnosti i pretećim atmosferama koje se realizuju u čistom soničnom nasilju:

https://methil.bandcamp.com/album/mother-of-red-light

Da završimo sa nečim prijatno predvidivim. Švedski death metal a koga sviraju sami Šveđani je uvek zanimljiva ponuda pa ove nedelje imamo četvrti album veterana Sorcery, a koji se zove Necessary Excess of Violence i nudi tačno ono što treba: stamenu, veoma tešku muziku sa dovoljnom količinom melodije ali i dovoljno svedenom na agresivnu, distorziranu i jako komprimovanu metal muziku da sve zvuči kao dobar kroše u vilicu razvučen na deset solidnih pesama. Bez nekakvih izmišljotina ili pokušaja da se istupi iz žanra Sorcery nude meni klasičnog swedeatha, kakav su svirali još pre trideset godina i to je dovoljno jer su ovo dobre pesme, svesne svojih kvaliteta, sigurne u ono što rade:

https://xtreemmusic.bandcamp.com/album/necessary-excess-of-violence

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s