Mehmet Metal Mejhem: Nedeljni metal pregled 05-10-2019

Peti Oktobar ostaje kao podsećanje na to da je trebalo da skrenemo levlje kod Albukerkija, ali jebiga, nismo, i sada se bavimo jahtama kosovskih političara i radnicima koji podržavaju direktore pod kojima se gine… Srećom, peti Oktobar ove godine je i dan za metal. Pa hajdemo.

Blek metalci ove nedelje kreću iz Rusije. Eisflammen iz Jekaterinburga imaju nemačko ime a njihov ovogodišnji demo se zove Touristic Black Metal, ali nije u pitanju nikakva zajebancija već vrlo korektan, hladan ko led i oštar a atmosferičan blek zvuk sa dobrim miksom i veoma zaraznim atmosferičnim pesmama. Eisflammen zapravo već imaju jedan album iza sebe, objavljen još 2015. Godine pa sa ovim demom verovatno samo hoće da demonstriraju koliko su u međuvremenu napredovali i ovo je vrlo, vrlo korektno. Kako je kod atmosferičara već običaj, pesme su objektivno predugačke ali ko voli ovaj zvuk znaće da u njima subjektivno uživa:

https://eisflammen.bandcamp.com/

Iz Švedske, pak, dolaze Patronymicon čiji je treći album, Ushered Forth by Cloven Tongue jedan fin primer skandinavskog blek metala sa malčice naklona ka death metalu, otprilike onako kako su radili Dissection, a tu su i lepe, pamtljive melodije i vrlo visok nivo muzičke tehnike. Dakle, ovo je za nijansu više mosh-friendly blek metal od uobičajenog programa ovde i time čini jedno lepo osveženje. Kvalitetan, satanistički blek metal iz Švedske. Pa prelepo.

https://osmoseproductions.bandcamp.com/album/ushered-forth-by-cloven-tongue

https://youtu.be/8TsYnDQBbg4

Njihovi zemljaci, Nordkväde nude nešto siroviji, naturalističkiji blek metal sa prijatnim savijanjima ka hard roku ali uz izbegavanje blackened rock’n’roll klišea na svom debi albumu Visdom & Makt. Ovo je veoma dobro produciran album imajući u vidu da je sniman na parče (bubnjevi su, recimo, snimljeni u prostoriji za vežbanje ali se to ne da primetiti, bas gitara je snimana kod kuće itd.) a muzika je u kontrastu sa tim sirovija i bezobrazno popaljiva a da ne deluje ni nedomišljeno ni amaterski. Nordkväde su veoma ubedljivi i kad sviraju „čist“ blek metal, i kada ga mešaju sa rok i pank elementima i ovo je veoma prijemčiva ploča:

https://nordkvade.bandcamp.com/album/visdom-makt

Njemački Darkmoon Warrior su opsednuti ratom, nuklearnim bombardovanjem i uništenjem sveta (recentna prethodna izdanja ubrajaju naslove poput Destroy the Planet i Nuke ’Em All) pa je takav i novi album, Angels of Dirt – Beasts of Rebellion koji je sav u militantnim blastbitovima i opakim pretećim gitarama. No, Darkmoon Warrior pritom imaju jedan andergraund zvuk i nema rizika da ih pomešate sa bendovima prepumpane produkcije i navežbane „opasnoće“. Prijatan album:

https://folterrecords.bandcamp.com/album/angels-of-dirt-and-beasts-of-rebellion

Čikaški Beastlurker isporučuje, na svom debi EP-ju, Sanguine Elixir of Psychotropic Divination, prilično bestijalan black death metal. Ne i preterano impresivan, ovo je standardni a la carte meni, ali može da se sluša. Izdanje pominjem prevashodno jer je omot radio naš Stefan Todorović, a uradio ga je sjajno i to mi je i najupečatljiviji element jednog sasvim korektnog ali malčice zaboravljivog paketa.

https://godzovwarproductions.bandcamp.com/album/sanguine-elixir-of-psychotropic-divination

Nemački dvojac Verheerer na svom drugom albumu, Monolith ume da pravi dobar, dramatičnan metal koji istovremeno ima tu blekmetalsku hladnoću što je esencijalni sastojak ovakve muzike. Verheerer su na momente prepatetični za moj ukus i pevanje je… pa, slabo, ali, opet, sviđa mi se kako se trude da uklope melodiju i agresiju (slušajte, recimo The Fatalist) i ima ovde dosta lepote.

https://verheerer1.bandcamp.com/album/monolith

I još jedan švedski album dobijamo ljubaznošću benda Myronath čiji je debi, Into the Qliphoth fin primerak tvrdog skandinavskog blek metala sa naglašenijom težinom nego brzinom. Umeju Myronath i da zavare malo jače ali ovo se uglavnom oslanja na tvrdoću koju donosi dupli bas bubanj (u kontrastu sa melodičnim gotarama) i retko prelazi brzine jednih, recimo, Motothead. Ali je energično i ubedljivo:

https://non-serviam-records.bandcamp.com/album/into-the-qliphoth

Prošle nedelje sam namerno preskočio debi album kanadskih Eclipser jer bend još nije bio okačio ni jednu pesmu na svoj bandcamp. Nisu ih okačili ni do danas, ali meni se ne da da čekam jer je ovo vrlo zanimljivo izdanje, prilično tehnički orijentisanog ali žestokog i intrigantnog blek metala koji ne zvuči kao da imitira skandinavske bendove iz devedesetih ali nema ni naglašenu post-metal komponentu. Eclipser su pre svega dobri kompozitori i aranžeri sa jasnom slikom šta je glavna vizija svake pesme ali onda i brojnim sitnim detaljima koji obogaćuju program. Pritom, ovo je spakovano u brzih pola sata i jedinu primedbu koju mogu da dam uputiću malo ružnom masteru koji meni smeta ali možda vama neće toliko:

https://eclipser.bandcamp.com/

https://youtu.be/N16b1xVr3JQ

Iz finske dolaze Wömit Angel (koje ne treba pomešati sa danskim Vomit Angel) čiji je četvrti album, Under Sadistic Pressure relativno neoriginalan ali dovoljno zabavan komad black thrash metala sa divljačkim tekstovima i varvarskim pristupom muzici. Nije to POSBENO inspirisano i pesme, pametno, traju oko dva i po minuta, a što je neka gornja granica izdržljivosti za muziku koja ima pankerske ideje i metalsku produkciju. Hoću da kažem, ovo je džank fud ali i to nekad prija:

https://reapermetalproductions.bandcamp.com/album/under-sadistic-pressure

Stoneri! Nebula Drag su iz San Dijega i njihov novi album, Blud je nazvan po „zloj vili iz slovenske mitologije koja izaziva kod ljudi konfuziju i natera ih u bezglavo lutanje“ i tu ima čitavo zamorno objašnjenje kako blud danas podrazumeva nelegitimnu seksualnu praksu i kako je to sad neka metafora za čitavo društvo i ja sam zamalo zaspao samo kucajući ovu rečenicu. Nebula Drag sviraju bolje nego što filozofiraju, srećom, ali ne DRAMATIČNO bolje. Blud je ploča sa dosta grunge elemenata u svom stoner/ desert meniju i to je sasvim okej, uz masne solaže i pristojnu, ne prepumpanu produkciju, i ko voli ovakav gruv biće veoma solidno uslužen. Nema ovde mnogo originalnosti, to treba imati na umu, i pesme su uglavnom pisane po formuli koju su drugi smislili, ali pristojno je:

https://nebuladrag.bandcamp.com/album/blud-2

https://youtu.be/vinvzLT5qW8

Grčki Planet Zeus na svom petom albumu Faith in Physics bavi se i sociopolitičkom kritikom što nije preterano uobičajeno za stoner bendove ali valjda kad živite u Grčkoj malko progledate kroz oblake dima i shvatite da svet ide u kuras. Ovo je vrlo korektan desert/ stoner rock sa ponovo, solidnom produkcijom i zaraznim bluesy elementima. Planet of Zeus nisu nekakvi predvodnici u svom žanru ali ga izvrsno poznaju i umeju da sviraju to što treba da sviraju sa dosta stava i šmeka:

https://heavypsychsoundsrecords.bandcamp.com/album/planet-of-zeus-faith-in-physics

Italijanski doom sastav Bretus je na svom četvrtom albumu Aion Tetra uglavnom na visini zadatka, mada sebi ne postavlja neke preteške zadatke. Ovo je srčan, himničan doom/ metal sa pristojnom rokerskom osnovom i relativno predvidivim pesmama, a u kome se ističe dobar pevač sa svojim akrobacijama. Ovo muzici daje lepu dozu drame i izdvaja je od generičkog dooma/ hard rocka kakav imamo da čujemo svudge.

https://ordomcm.bandcamp.com/album/bretus-aion-tetra

Crimson Witch iz Vankuvera su, zato, na svom prvom albumu, Satanic Panic, veoma ’70s, veoma bezobrazan rokenrol sa autentično zvučećom prljavštinom i autentično delujućim pank glamurom niklim iz te prljavštine. Bend ima „420“ u linku svoje Bandcamp stranice, ali ovo je muzika koja jednako duguje heroin chic trendu sedamdesetih godina prošlog veka koliko i cimanju iz nargila pa se veoma prijatno i ubedljivo kreće između njujorkdolsovske rokerštine i prljavog heavy metala sa dupliranjem melodijskih linija na gitarama. Pevač Jacob Arnet sa puno autoriteta predvodi ovu ekipu koja ima jaku rivajvlističku energiju ali ne zvuči tezgaroški i zastarelo. Još te hrskavo distorzirane gitare! Odličan album za mlado i staro:

https://crimsonwitch420.bandcamp.com/album/satanic-panic

Belgijski noise/ drone rockeri 30,000 Monkees imaju novi album, on se zove Are Forever i ovo je propisno bučna i blago psihotična smeša ludačke distorzije, vrištanja, preteći teških ritmova i košmarne (dis)harmonije. 30,000 Monkees, pak, nisu početnici u ovoj muzici i umeju da prave fantastično ubedljivu dramu i aranžmane koji sigurno grade napetost, a zatim je oslobađaju u orgazmičnim, moćno uzvitlanim krešendima gitarskog nojza. Ou jes. Nije metal u striktno tehničkom smislu ali davno smo mi prezreli takve sitnice:

https://30000monkies.bandcamp.com/album/are-forever

I The Valley iz Kejp Tauna su bliži nojz roku nego metalu, ali njihov novi EP, Ritual Fear ima taman koliko treba veze sa bluzom da sav taj praktično ritualni teški rok sa zaraznim melodijama i neukroćenim, kompulzivnim ritmovima ukrade moje srce na desetak minuta i uradi sa njim šta hoće. Prljavo snimljeno i producirano ali moćno:

https://thevalleybandsa.bandcamp.com/album/ritual-fear

Ako je i pored toga potrebno da dalje podsećamo na bezobraznu kreativnost južnoafričke teškorokerske scene, molim lepo, evo nam stižu i Bombaby iz Johanesburga sa svojim drugim albumom Absurdist Rock „Number 2“: Eternal Colic koji je baš to, sumanuta smeša progresivnog i art roka sa svim matematičarskim i svim teatralnim elementima koje možete da pripišete ovim žanrovima, ali smeša svega toga sa teškim, moćnim metalom. Bombaby su bučni u pičku materinu ali neverovatno kreativni u komponovanju i zvuku i pritom neizdrživo seksi sve vreme. Fenomenalna ploča:

https://bombaby.bandcamp.com/album/absurdist-rock-number-2-eternal-colic

Da se ne pomisli da smo mi ovde sad kao nešto „arti“ i prosvećeni, evo trećeg albuma švedskih One Hour of Hell koji, srećom, traje manje od sat vremena. Ne zato što je Voidwalker sad mnogo loša ploča, nije, solidna je, nego zato što je ovo agresivno brikvolovan master a što u kombinaciji sa muzikom koja je pristojna ali prepuna opštih mesta znači da se i ne može trpeti u dugim vremenskim periodima. Voidwalker povremeno ima nadahnute momente, pesma koja album otvara, recimo, A Violent Cancer je interesantna smeša death metala i metaliziranog hardcorea, i generalno svako malo se desi nešto od čega se čovek malo razbudi ali je tokom najvećeg dela vremena ovo prilično srednjaški death zvuk koji je vređa ali ni ne uzbuđuje preterano. Ali može:

https://vicisolumrecords.com/album/voidwalker

Da im malo pokažu kako se to radi poslužiće američki deathgrind/ gore veterani Exhumed koji su svoj osmi album naslovili Horror, kako ne bi bilo ikakve sumnje kojoj se estetici priklanjaju. Na kraju krajeva, ovo je ekipa koja je svoj prvi album, izašao 1998. godine nazvala Gore Metal. Exhumed su, razume se, old school bend ali ne toliko old school da bimogli da se provuku sa snimanjem nostalgičnih ali u suštini nesupstancijalnih ploča u 2019. godini. Srećom, Horror je album koji ne filozofira ali, da tako kažemo, niti ne uzima taoce. Ovde imamo 21 pesmu zakucavačkog metala koji zna kad treba da ponudi moćan, zapaljiv srednjetempaški mosh uvod, a kada da zavari iz sve snage i ponudi nam rasturački blastbit. Između se sve lepo popunjava d-beatovima, ubedljivim trešerajem i pesme, većinski kraće od dva minuta, kvalitetno troše naše vreme. Exhumed pritom znaju da napipaju dobar rif i ovo je veoma eksplozivna ploča metaliziranog grajnda ili grajndkorom oplemenjenog death metala – svejedno je, jer uz ovakvu detonaciju energije i moći žanrovske definicije gube značaj. Exhumed u 2019. godini razvaljuju, prizivajući originalni grajndkor pristup jednih Repulsion ali i muzičarsku ubedljivost jednih Macabre i  to je jedino što je važno.

https://exhumed.bandcamp.com/album/horror

Ljubitelji klasičnog hevi metala ove nedelje dobijaju i četvrti album kanadskih Iron Kingdom, koji se zove On the Hunt i nudi pristojnu mešavinu NWOBHM i power metal uticaja. Kanađani su solidni muzičari a pevač Chris Osterman dosta podseća na Michaela Kiskea pa ko to voli, uživaće. Meni je muzika za mrvu previše generička a produkcija previše plastična da bih ovo mogao bez ostatka da preporučim, ali evo:

https://iron-kingdom.bandcamp.com/album/on-the-hunt

https://youtu.be/Hh8joa9omkA

Zato mi je veoma dobar eponimni prvenac italijanske death doom ekipe Esogenesi koji ima taman koliko treba blek metal ukrasa da zvuči šmekerski a da ne izgubi tu svoju masivnost i svečanu atmosferu. Ovo je muzika koja uspeva da bude i raspevana i rasvirana a da ne zvuči kitnjasto i da potrebna doom atmosfera bude postignuta bez mnogo insistiranja na melodrami kakva često zagadi ovakve ploče. Esogenesi pišu dobre melodije i rifove a znaju i kada da izađu iz striktno metal harmonijuma da bi bolje napravili svoje poente. Veoma dobro:

https://esogenesidoom.bandcamp.com/album/self-titled-death-doom-metal

Gatecreeper iz Arizone na svom drugom albumu (izašlom za Relapse), Deserted, nude spor, težak i mišićav death metal stare škole. Ima ovde malo Šveđana a malo i nizozemskih Asphyx i to je sve vrlo korektno. Gatecreeper su prilično neoriginalni ali i prilično solidni u tome što su odabrali da rade:

https://gatecreeper.bandcamp.com/album/deserted

Izašao je i novi Toxic Holocaust i Joel Grind je i dalje čovek koji na njemu svira sve instrumente, pa šta mu bog da. Primal Future je ploča koja, naravno, ne pokušava da unese skoro ništa novo u formulu thrash metala stare škole, pa dobijamo sigurne, snažne NWOBHM rifove, žestoko pevanje, horske refrene, i sve je pomalo kao da je 1983. godina osim što je produkcija malčice bolja. Joel Grind nije ni malo zainteresovan da nešto inovira i evoluira već se bavi time da u odabranoj formi isporuči autentičan zvuk i ovaj album, kao i većina njegove karijere, je u dobroj meri uspeo napor:

https://toxicholocaust.bandcamp.com/album/primal-future-2019

U postmetalskoj ponudi evo nam i novog albuma benda Ranges iz Montane koji se zove Babel i isporučuje devet pesama instrumentalnog post-roka sa heavy zvukom ali i  vrlo melanholičnom atmosferom. Ranges za mene nisu na nivou Pelicana ili Russian Circles, preslađeni su mi, ali ovo je svakako interesantno izdanje za ljubitelje shoegazerske strane metal stvari:

https://ranges.bandcamp.com/album/babel

Za pravu meru avangarde, emotivnosti i buke tu su nam Boris sa svojim… pa, ne znam kojim po redu albumom, zaista. LφVE & EvφL je, za ovu japansku ekipu sada već tipično, beskompromisna smeša buke, dronova, nežnih, sanjivih balada na rubu svesti i šugejzerskih atmosfera (na pesmi Evol se sve ovo kombinuje u 16 minuta veličanstvenosti). Boris su jedan od retkih bendova koji mogu da u okviru istog albuma odu od potpunog, anđeoskog blagoslova sve do košmarne, neizdržive pretnje i natrag, a ova ploča sa svoja 62 minuta moćne muzike je podsećanje da je bend kao i uvek na vrhu piramide straha kada je u pitanju eksperimentalni, avangardni metal.

https://boris.bandcamp.com/album/love-evol

Čileanski death metalci Ripper na svom novom EP-ju Sensory Stagnation nude prijatan death/ thrash zvuk po uzoru na neke rane devedesete, sa malo Sepulture ali i drugih uticaja koji se protežu i do ranih eksperimenata death metala sa progresivom (Cynic, Death itd.) Nije revolucionarno ali prija:

https://unspeakableaxerecords.bandcamp.com/album/sensory-stagnation

Norvežani Sibiir su me prilično razgalili svojim drugim albumom, Ropes, koji dopadljivo kombinuje hardcore thrash sa post-metal i shoegaze elementima, nudeći vrištave i udaračke pesme koje imaju svu tu melanholiju i melodiju koju mladi danas vole. Ovo uspeva da bude jednovremeno i hermetično i vrlo himnično što nije baš tako lako.

https://sibiir.bandcamp.com/album/ropes

A za kraj iz Sibiira u Syberiju. Španski bend Syberia ima treći album, Seeds of Change i ovo je buntovnički, baš onako omladinski i simpatičan bučni post rok sa dovoljno tvrde svirke i visokog tempa, te jake energije da bude dostatan za metalske uši. Sve to inspirisano trenutnom globanom situacijim pa odsvirano sa puno srca i duše. Veoma organski i prijatno:

https://syberia.bandcamp.com/album/seeds-of-change

2 comments

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s