Mehmet Metal Mejhem: Nedeljni metal pregled 04-01-2020 i propušteni albumi 2019.

Rani postpraznični period je tu da bismo uživali u onome što smo propustili tokom prošle godine ali i da vidimo ima li i šta novo. Pa, evo prvo to novo:

Darktimes je slovački blek metal bend čiji je drugi album, Utter Coldness izašao potkraj godine i predstavlja ekipu u odličnoj formi. Ovo je slovenski blek metal odlične produkcije i zauzdane emocije tako da se ta hladnoća iz naslova zaista probija kroz pamtljive melodije i dobre aranžmane. Veselo:

https://etherealplague.bandcamp.com/album/utter-coldness

Ruski atmosferični trio Gherzen se u svojoj muzici drži vrlo „slovenskog“ zvuka, sa naglašenom melodičnošću i tom nekom širinom slovenske duše i dubinom melanholije. Gherzen su zanimljivi jer se u tekstovima bave ruskom istorijom i mada to statistički poveremeno zna da odvede u nezgodne nacionalističke nesreće,  ovo je bend koji osobenim tematskim ali i muzičkim pristupom plemenito sebe izdvaja od ostatka kolega na sceni. Gherzen su pre svega značajno muzikalniji od prosečnog atmoblek benda sa minucioznim aranžmanima i uplivima klasičnog metala kada je to oportuno. Album se zove 1881 pa vi vidite koliko znate o ovom periodu ruske istorije:

https://codmusicdistro.bandcamp.com/album/1881

Škoti Sluagh imaju vrlo impresivan debi album, Sluagh I, koji nudi već očekivanu keltsku raspevanost i ekspresivnost, ali na osoben način. Ovo nikako nije bend koji bi kopirao Saor ili druge škotske bendove koje znamo, već ima svoj prilaz slatkim, moćnim melodijama i očajničkim vokalima. Ritam sekcija benda je takođe odlična i Sluagh I, izašao prvog Januara je izvanredan način da se počne godina:

https://sluaghsounds.bandcamp.com/album/sluagh-I

Španski Grimah sa svojim debi albumom, Intricacies of Bowed Wisdom pokazuje dve stvari: da bend ne ume da napiše reč „egzistencijalizam“ na engleskom jeziku, kao i da na uticaj poljske scene, poglavito benda Mgła nikako nisu imuni ni ljudi iz toplijih, mediteranskijih, jelte, krajeva. No, ništa tome ne fali, ako volite ovakav zvuk. Grimah nisu preterano originalni ali Intricacies of Bowed Wisdom ima vrlo lepih momenata i čuje se tu jedna žestina koja dolazi iznutra u toj nekoj potrazi za nekakvim smislovima i odgovorima iako se bend kiti „nihilističkom“ etiketom. Emotivci su to, ne dajte da vas prevare:

https://grimah.bandcamp.com/album/intricacies-of-bowed-wisdom

U stonerskom smislu, prethodna se godina otmeno završila odličnim eponimnim albumom krakovskih Moonstone koji u svojih pet pesama pruža mnogo obožavanja Black Sabbath ali sa jednim zrelim pristupom materiji i hvalevrednom posvećenošću hipnotičkim dimenzijama stonerske psihodelije. Vrlo prijatan album za duga slušanja na repeat:

https://moonstonedoom.bandcamp.com/releases

Ni irski Venus Sleeps nisu ni malo loši na svom drugom albumu, Remnants koji je izašao nešto ranije u Decembru. Venus Sleeps su za mrvicu bliže doom metal delu spektra, pa je ovo i melanholičnije izdanje, ali svako ko voli dugačke, teške pesme setne atmosfere i solaža koje kao da su ispale iz beležnice Tonyja Iommija, te tu neku meku moć pravovernog doom metala ima čemu da se raduje na ovoj ploči:

https://venussleeps.bandcamp.com/album/remnants

Something Dead su, pak, švedsko-urugvajski trio čiji prvi album, Everything is a Problem dosta uspelo spaja stoner metal i fazirani esid pank, sa malčice grandž elemenata da se sve to lepo začini. Gruverski i zapaljivo:

https://somethingdead.bandcamp.com/releases

Old Bones dolaze iz švedske provincije i njihov drugi album, Dread Necropolis je brutalan, bas-gitarom navođen sludge-doom sa mnogo težine, smrtnine i boline. Izdato pred kraj prethodne godine, prija za početak ove:

https://thetrueoldbones.bandcamp.com/album/dread-necropolis

Desert Colossus su iz Hojlandrije i njihov novi album, Eyes and Tongues je simpatičan, dosta melodičan ali i dalje nafaziran i težak stoner metal sa ambicijom da pre svega zabavi:

https://desertcolossus.bandcamp.com/album/eyes-and-tongues

Scalpture su nemači bend koji svira švedski death metal i njihov novi album će izaći za koju nedelju ali njihov PRVI album, Panzerdoktrin, star nekoliko godina će uskoro ponovo izaći, ali prvi put na vinilu. U to ime, njihov izdavač, Fucking Kill Records nas je počastio kompletnim prvim albumom na Bandcampu i mada Scalpture ne umiru od originalnosti, ovo je sasvim dobar drugopozivaški „ratni metal“ sa teškim zvukom i prijemčivim rifovima:

https://fuckingkillrecords.bandcamp.com/album/scalpture-panzerdoktrin

Španjolski War Dogs imaju prvi album, Die by My Sword, koji izlazi naredne nedelje i ovo je prijatan, melodičan heavy metal sa uticajima speed zvuka. Meni se dopada oslanjanje na melodičniji program koji War Dogs forsiraju a da se bend ipak drži nekog naturalističkog senzibiliteta bez gubljenja u epskim raspevavanjima. Dobri, mada svakako reciklažni rifovi i visok tempo, prijatan album:

https://fighter-records.bandcamp.com/album/die-by-my-sword

https://youtu.be/1V4KxCi7jt8

Kalifornijski Haunt ima novi album, Mind Freeze, koji sutra postaje zvanično dostupan i ovo je i dalje melodičan heavy/ speed zvuk sa dosta dobrih ideja dobrom produkcijom. Reći da su Haunt „komercijalnija“ verzija Voivoda je sigurno tehnički pogrešno ali ako vas ovo uputi da ih slušate, sve mi je, nadam se, oprošteno:

https://hauntthenation.bandcamp.com/album/mind-freeze

Dobro, idemo sada bez nekog posebnog reda da poslušamo neke albume što su izašli 2019. godine a koje sam propustio iz različitih razloga (nisam bio svestan da su izašli, nisu mi se dopali na prvo slušanje itd.):

Album Doom on iz 2018 godine, francuskog benda King Weed sam pohvalio za muziku, ali sam i lamentirao nad lošim masteringom. U 2019. Godini bend je izbacio čak četiri izdanja i na njima je u proseku zvuk značajno bolji pa se da nesputanije uživati u sporom, ali maštovitom instrumentalnom stoner roku.

https://kingweed.bandcamp.com/album/acid-land

https://kingweed.bandcamp.com/album/smoking-meadows

https://kingweed.bandcamp.com/album/toxic-freedom

https://kingweed.bandcamp.com/album/savannah

JC Autobody je momak iz Indijane čiji je esidom natopljeni hard rok prljav i veoma privlačan na ime jake, psihodelične distorzije i dobrog pevanja. Čovek kaže da kanališe duh Deep Purple, ali kao da su oni bili DIY pank bend, no, ovo je sasvim osobena i privlačna muzika:

https://jcautobody.bandcamp.com/album/turbo

School Disco iz Brajtona cepaju vrlo solidan garažni rok koji je bučan, ali i uzbudljiv i seksi, sa puno lepih iznenađenja:

https://schooldisco.bandcamp.com/album/school-disco

Francuski Nox Irae na EP-ju Here The Dead Live sviraju simpatičan deaththrash koji se uglavnom drži srednjeg tempa i herojskih atmosfera i to u ove praznične i hladne dane ume da prija:

https://noxiraedeath.bandcamp.com/

Lisabonski Toxikull su nas u Septembru počastili albumom Cursed and Punished i ovo je odličnih pola sata heavy/ speed metal programa sa očiglednim uticajima Judas Priest iz Painkiller faze ali i drugih, više andergraund bendova sa prelaza iz osamdesetih u devedesete. Vernost staroškolskom zvuku, ali i odličan songrajting, svirka i produkcija čine ovaj album obaveznim štivom za svakog kome je ovakav metal na duši:

https://metalonmetalrecords.bandcamp.com/album/toxikull-cursed-and-punished

https://youtu.be/xyk4n_lz4e0

Britanski Reign of Fury su svoj thrash metal ukrstili sa malo melodičnog NWOBHM zvuka za potrebe trećeg albuma, Exorcise Reality i to sasvim prija ovim ušima. Ne specijalno originalno ali dovoljno uverljivo za moj ukus:

https://youtu.be/xcXnV6rmZyM

I Midnight Priest su imali odličan abum u formi Aggressive Hauntings koji slično kolegama iz firme, Toxikull, spaja pristovski hevi zvuk iz ranih devedesetih sa thrash i speed uticajima. Ovo nije specijalno brza ploča ali je žestoka:

https://metalonmetalrecords.bandcamp.com/album/midnight-priest-aggressive-hauntings

Iz iste firme stiže sijetlski KÖMMAND čiji je EP, Savage Overkill komad prljavog, neodoljivog spid metal zvuka koji ima vrlo autentičan miris, a što se sugeriše već i logotipom benda, te omotom nacrtanim tušem:

https://metalonmetalrecords.bandcamp.com/album/k-mmand-savage-overkill

I isti izdavač je letos imao i album zamamno psihodeličnog, okultnog doom metala benda Space God Ritual koji se zvao The Unknown Wants You Dead​! Ponoviću onu tvrdnju da u Portlandu mora biti ima nečeg u vodi (na primer, komadića mumificiranog Ktulua) jer je koncentracija dobre muzike u ovom oregonskom gradu tokom 2019. godine naprosto bila neverovatno visoka:

https://metalonmetalrecords.bandcamp.com/album/space-god-ritual-the-unknown-wants-you-dead

Nijemci Eternity’s End sviraju simpatičan melodični speed/ power metal i njihov drugi album Unyielding bi trebalo da bude svakome na rasponu od ranog Anthraxa, preko Helloweena do Blind Guardiana jer je ovo vrlo sigurno i vrlo dobro žanrovski definisano:

https://eternitysend.bandcamp.com/album/unyielding

Masačusetski High Command na svom debi albumu Beyond the Wall of Desolation prže solidan old school thrash metal sa dosta vrištanja i jakim speed rifovima. Da nije solidne produkcije, ovo bi bez problema moglo da mi se proda kao nešto iz 1984. godine i da pevam:

https://highcommandsl.bandcamp.com/album/beyond-the-wall-of-desolation

Sanktpeterburški Tardigrade Inferno je imao lep i zanimljiv album kabaretskog metala, Mastermind, početkom godine i krivo mi je što nisam ranije na njega naleteo jer je zaslužio više promocije. Maštovito, duhovito, ali i veoma heavy, baš mi prija:

https://tardigradeinferno.bandcamp.com/album/mastermind

Drugi album tajanstvene blek metal senzacije HWWAUOCH zvao se Into the Labyrinth of Consciousness i pružio mučan program psihodeličnog, somnambulnog metala koji prelazi u ambijent:

https://hwwauoch.bandcamp.com/album/into-the-labyrinth-of-consciousness

Chat Pile iz Oklahoma Sitija su izbacili dva EP-ja brutalnog industrijski intoniranog sludge metala a koji se zovu This Dungeon Earth i Remove Your Skin Please. Vrlo lepo:

https://chatpile.bandcamp.com/album/this-dungeon-earth

https://chatpile.bandcamp.com/album/remove-your-skin-please

Razne kombinacije raznih vidova hardkora i raznih vidova blek metala su svakako obeležile 2019. godinu pa tako i ovaj zanimljivi album oregonskih Senza a koji se zvao Even a Worm Will Turn. Dvanaest pesama i mnogo očaja, ali pravičnog:

https://senza-sordino.bandcamp.com/album/even-a-worm-will-turn-2

Kad ljudi kažu „melodični death metal“, obično misle na nešto značajno baroknije nego što je EP Gagging Order glazgowskih Man Must Die. Ali ja mislim na nešto ovako: žestoko, trešerski ali i brže od toga:

https://manmustdie1.bandcamp.com/releases

Čikaški Wounds su, pak, tehnički, brutalni death metal koji se ne loži na arpeđa i modalni džez nego na blatbitove i hromatska iživljavanja. Ako nikad niste prežalili Brain Drill, Wounds nisu TOLIKO komplikovani ali su bend iz iste škole i njihov EP Light Eater je sasvim preporučljiv:

https://woundstech.bandcamp.com/album/light-eater-ep

Monster Skull su ove godine izbacili EP Visions of the Horrible and Strange i ove tri pesme nisu nikakva revolucija ali solidno podcrtavaju njihov kredo: Classic metal with a thrash metal soul and a death metal moustache.

https://monsterskull.bandcamp.com/album/visions-of-the-horrible-and-strange

Sijetlski Sleep Terror su na ovom topiku poslednji put pomenuti pre skoro 13 godina, pa evo stoga i njihovog albuma iz 2019. godine, Abreaction, sa uobičajenom kombinacijom tehničkog death metala, fanka, surfa i tako, svačega:

https://sleepterror.bandcamp.com/album/abreaction

U godini u kojoj smo slavili neke istorijske slamming death metal albume izašao je i ovaj simpatični EP slema inspirisanog mačkama. Litterbox Massacre su dva momka iz Glazgova a Welcome to the Scratching Post je šaljiva ali muzički sasvim solidna ploča:

https://litterboxmassacre.bandcamp.com/album/welcome-to-the-scratching-post

Vrlo solidan proggy death metal su nam dali Italijani Deorc Absis na svom EP-ju  The Nothingness Transfiguration:

https://deorc-absis.bandcamp.com/album/deorc-absis-the-nothingness-transfiguration

Firelink iz Atlante su na svom albumu The Inveterate Fire spakovali Dark Souls mitos u jednu solidnu proggy death metal formu i čudi me da ovom nisam ranije obratio pažnju:

https://firelink.bandcamp.com/album/the-inveterate-fire

A švedski Musmahhu je na svom albumu Reign of the Odious ponudio skandinavsko shvatanje blackened death metala i to je, mastering na stranu, zvučalo dosta dobro:

https://ironboneheadproductions.bandcamp.com/album/musmahhu-reign-of-the-odious

I, da završimo pregled propuštenog metala skretanjem direktno u pank rok jer su kjotske cure Otoboke Beaver imale odličan album još u Aprilu. Itekoma Hits je teoretski idealan spoj The 5.6.7.8’s i Melt Banana, brz, otresit, beskrajno zabavan, šteta da ga nisam čuo ranije. Srećna nova metalna godina i idemo dalje:

https://otobokebeaver.bandcamp.com/album/itekoma-hits

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s