Strip: Drage naslovne strane prve nedelje policijskog časa 2020. godine

Da bismo uneli malčice optimizma – ili barem eskapizma – u ove mračne trenutke po planetu, vredi se setiti da, makar, strip-autori, navikli da rade od kuće, za malo para, i dalje sede i rade od kuće, za malo para. Aktuelna epidemija će verovatno vrlo negativno uticati na stripove u papirnoj formi ali ćemo, makar u doglednoj budućnosti barem imati digitalne stripove koji je prave, za sada, bez zastoja. Uostalom, njihova digitalnost je i zaslužna što danas možemo da pogledamo izbor najlepših naslovnih stranica američkih stripova izašlih ove nedelje. Mislim, moj izbor. Koji ne mora da bude i vaš, ali evo ga:

Krenimo s nečim što treba da zaista bude simbol nade iako, jelte, mnogi Ameriku vide samo kao simbol imperijalističke opresije. Pošteno, naravno, ali kada je nastajao, Kapetan Amerika je trebalo da bude, kako sam to već negde rekao, ono kako Amerika vidi sebe: snažnom, ponosnom, humanom, etički ispravnom, voljnom da se bori za pravdu. To da je Kapetan Amerika na naslovnoj svog prvog broja pesnicu položio na Hitlerovu bradu je važno, kao i što je važno da osamdeset godina kasnije on i dalje u ruci nosi štit, jer, Amerika, bar kako su je videli Kirby i Simon, treba da ŠTITI. Ovonedeljnu naslovnu stranu uradio je Alex Ross i potvrdio se kao i dalje jedan od najboljih ilustratora na sceni.

Dark Horse je procvetao otkada tamo radi Karen Berger i mada ovaj serijal ne uređuje ona (već Daniel Chabon), vidi se ta neka revitalizacija na sve strane. Bang crta Wilfredo Torres a ova naslovna je sjajan primer stripovske kompozicije kakvu je pop-art žudeo da imitira:

Iako nepotpisan, ovaj kaver je očigledno radio Steve Lieber. On i Fraction prave haos sa Džimijem Olsenom trenutno, a što smo APSOLUTNO i očekivali spajajući jednog od najboljih crtača u američkom stripu ove decenije i jednog od najtalentovanijih scenarista prošle i ove decenije. Fraction se spektakularno vratio superherojštini posle odmora od nekoliko godina a Lieber ponovo podseća da nema tog superherojskog stripa koji on ne može da pretvori u indie ekstravagancu:

Skottie Young postojano nastavlja sa svojim Middlewestom. Čovek je kompletan autor, ali ovo crta Jorge Corona koji je uradio i naslovnu. Sjajna je. Plus, topično – Corona!

Donekle slična ideja za kompoziciju naslovne, Arjuna Susini je odličan (mladi…) italijanski crtač sa karijerom koja sada obuhvata i američki strip:

Phil Hester samo da se zapljune i podseti zašto je kralj. Pomagali su mu Eric Gapstur i Mark Englert ali kompozicija je njegova i, pa, sjajna kao i uvek.

Phil Hester sa Gapsturom crta i ovaj strip koji piše Lemire. Lemire je verovatno dao i ideju za naslovnu jer veoma liči na njegove kompozicije:

Juan Doe radi SVE u ovom stripu, uključujući letering, pa je i naslovna strana njegovo delo i deo njegove vizije. Moćna:

Za kraj, omiljeni Takeshi Miyazawa (sa Ianom Herringom) i Gwen Stacy koja svira bubnjeve. Mislim, ima li lepšeg prizora da se s njim ode na spavanje?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s