Mehmet Metal Mejhem: Nedeljni metal pregled 26-12-2020

Skoro da je kraj godine. Većina propisnih izdavača je već na zasluženom odmoru, no, nakupilo se ipak raznih izdanja u poslednji čas, kao i kojekakvih partizanskih akcija. Hoću da kažem, u poslednju nedelju stare godine ulazimo sa dosta interesantnog metala. Nažalost, izgubili smo Leslieja Westa u toj istoj nedelji, samo još jedno podsećanje da stari asovi odlaze i da ih treba ispratiti uz dužno poštovanje.

Blek metalci, naravno, ne haju ni za kraj godine ni za nekakve društvene običaje koje su kolonizovali hrišćani. Oni naprosto ne haju za pravila. Nijemci Temple Ov Wrath, recimo, vole da stvari speluju pogrešno pa tako i prvi EP nazivaju The Last Daze. Dobro, ima i gorih poroka. U svakom slučaju ovo je melodičan, pompezan blek metal prepun emocija ali i dobrano distorziran i oštar tako da ja to ipak mogu da slušam. Sve su napravila samo dva čoveka, ali vidi se da su emotivci pa ko voli taj moderniji blek izraz, nek posluša:

https://templeovwrath.bandcamp.com/album/the-last-daze

Islandski jednočlani prjoekat Ekdikēsis na svom debi albumu, Schizomenous // nudi hermetičnu, prilično eksperimentalnu ali i prilično interesantnu svirku. Ovo je album pun disonanci i neočekivanih aranžmanskih rešenja, kako je i običaj sa avangardom, semplova i snimaka „iz života“ ali je ipak i uverljivo „blek metal“ u dovoljnoj meri da se to računa i da bude blisko blek metal publici. Nije ni lako za slušanje, naravno, ali je intrigantno:

https://ekdikesis.bandcamp.com/album/schizomenous

Norveški Ulvhedner na svom trećem albumu, Legd, nudi kombinaciju melanholičnih, folklorom insirisanih tema ali i veoma oštar zvuk. Jako distorzirana, prštava gitara i agresivan, vrišteći vokal su donekle i u neskladu sa muzikom koja je meditativna, ali to je blek metal, gde se spaja naizgled nespojivo. Ulvhedner od monotonosti prave osnov svoje muzičke estetike i ovde svakako ima šta da se čuje, ako su vam uši spremne na mučku distorziju i treblove:

Čileanci Thvnvtos već i imenom sugerišu da ćemo ovde imati posla sa, što bi mladi (bar u vreme kad sam ja bio mlad) rekli – patnjom. No, njihov prvi album (posle dosta godina izdavanja singlova), Destrvdo je slušljiv, ako volite post-blek metal koji se naslanja na vrišteći posthardkor. Letalna kombinacija za old school slušatelje, svakako, ali Thvnvtos su dobri u ovome što rade i prave ekspresivnu i prilično zrelu muziku:

https://thvnvtosproject.bandcamp.com/album/destrvdo

Švedski Nårdegaist pišu tekstove na gutničkom jeziku, izvornom govoru na najvećem švedskom ostrvu, Gotlandu, pa im je i čitava muzika u dobroj meri inspirisana starim nasleđem i paganskim tradicijama. No, ovo je vrlo čvrst i oštar blek metal u prvom redu, njihov drugi album, Haimganggsringgninggi nudi tipično skandinavski spoj discipline, agresivnosti i hladne, pomalo distancirane meditacije. Mitološki i folklorni elementi se čuju i u muzici ali su odmereni, u drugom planu, sa pažnjom da se ne ode u vodvilj i karikiranje. Nårdegaist pišu dugačke pesme ali bez nekakvih posezanja za trikovima kako bi stvari izgledale „epskije“. Ovo je naprosto dobra, duboko razrađena muzika ljudi koji veruju u ono što rade. Odlična produkcija i album za mnogo gustiranja:

Hyenism iz Bratislave imaju odličan post-black metal album The Sewer a koji je i njihov dugosvirajući debi posle nekoliko godina rada. Ovo je miksovao i masterovao Colin Marston (Krallice, Gorguts etc. ) pa Slovaci za početak imaju odličan zvuk, a onda i njih dvojica zaista imaju čime da se pohvale u domenu izvedbi i samih pesama. Ovo je, razume se, veoma emotivno i rasvirano, sa sešn bubnjarem koji ODVALJUJE ali i sa prelepo napisanim pesmama koje svu tu šugejzersku emociju uspevaju da spakuju u pesme što PUCAJU od energije i razbijačke svirke. Izvanredno, moram da priznam:

https://hyenism.bandcamp.com/album/the-sewer

Ukrajinci СТРАТА na albumu Вирок sviraju simpatičan miks black i death metala sa lepim zvukom i jednim osobenim, pomalo rokerskim ali svakako disciplinovanim i čvrstim pristupom žanru. Pevanje na Ukrajinskom doprinosi originalnosti benda a kvalitet produkcije i svirke su na zavidnom nivou.

https://strata-ua.bandcamp.com/album/–3

Simpatičan demo od strane nizozemskog dvojca Gärgäntuäh. Na kaseti koja se zove Dödenlicht dvojica članova (Unknown i Forgotten, molićulepo) sviraju moderan, melodičan ali mističan blek metal koji dosta polaže na atmosfere i dugačke, hipnotičke pesme, ali voli distorziju i da ide brzo. Dobra kombinacija i kada stignete do poslednje pesme, koja je ambijentalni autro (odličan), skoro je sigurno da ćete se vratiti na prvu jer Gärgäntuäh imaju puno potencijala i mnogo obećavaju:

Kvalitetan ruski blek metal na EP-ju Exorcism sastava Pogrom, a gde su dve pesme, naslovna, Exorcism i B-strana – Satanism. Pravi užitak, pogotovo sa dobrim, borbenim raspoloženjem ali i dovoljno prostora za slovenske emocije u ovoj muzici. Dobar zvuk, lepa fotografija na omotu, lepo:

https://pogrom.bandcamp.com/album/exorcism

Messiah in the abyss je jednočlani projekat iz Venecuele koji kombinuje sirovi blek metal i dungeon synth za lepu, kako kaže autor „mizantropsku, antikosmičku, nihilističku poruku“. Ambiciozno, ali na albumu Necromanticae muzika je vrlo prijatna sa pomalo lo-fi zvukom ali zapravo dobrom svirkom koja uspešno posreduje tu poruku o kojoj Zarathustra the Dead govori:

https://messiahintheabyss.bandcamp.com/album/necromanticae

Kad bend nazovete Bestial Warfare a album Desecrating Goat Assault, opasno mi podižete očekivanja. Srećom, trio iz Marburga ispunjava ta elevirana očekivanja i Desecrating Goat Assault je EP uraganskog blek metala koji puca iz svih oružja i ne uzima taoce. Nema potrebe da se ovo mnogo opisuje jer je svima jasno da su u pitanju divljački rifovi i primitivna, sirova izvedba, ali samo valja naglasiti da bend svira precizno i disciplinovano a da je miks odličan i čist koliko je to uopšte ovoj muzici dopušteno da bude. Prelepo:

https://bestialwarfare.bandcamp.com/album/desecrating-goat-assault

Tako sveže napaljen od bestijalnog ratovanja ponadao sam se da će i Teksašani Brüka da nastave u sličnom stilu i – nisam bio razočaran. Ne da su Brüka na svom prvom demu stilski baš identični, ali ove tri pesme su žestok, distorziran, hrapav blek metal odrađen vrlo korektno, sa mnogo gruva i dobrim rifovima a i sa, bogami, odličnim miksom. Američki black metal koji ne hvata na atmosferu, melodije i suptilnu emociju nego na rifčine i testerisanje? Što bi rekli u Teksasu, e, pa vuci me za kosu i zovi me Rejčel! Hoću da kažem, prijatno sam iznenađen:

https://bruka.bandcamp.com/album/demo

Meksički Ancestral Domains su na prvom albumu, Ira et Exilium Fraternitas vrlo prijatni sa svojim jednostavnim, ali upečatljivim okultnim blek metalom. Ovo je muzika u kojoj ima lepih, pamtljivih tema i atmosfera ali je odsvirana pankerski, sa zvukom i generalnim ugođajem koji sugeriše znoj i vrelinu radije nego hladnoću i otuđenost. A to nekako baš prija. Uživao sam iako svakako treba da napomenem i da je ovo jako dugačka ploča sa mnogo podugačkih pesama:

https://ancestraldomains666.bandcamp.com/album/ira-et-exilium-fraternitas

Irci Hatespace na zanimljiv način spajaju black metal i sludge metal nudeći agresivnu, vrlo tvrdu i oštru muziku koja ima sludge disciplinovanost i black metal agresiju. Ili obrnuto. U svakom slučaju, ovo je lep spoj agresivnih elemenata oba pravca i odličan prvi demo za ovu ekipu:

https://hatespace.bandcamp.com/album/demo

Imminent Doom iz Rio De žaneira sviraju razbijački blackened thrash metal i njihov novi EP imenovan  je vrlo adekvatno: Ataque! Tri pesme (plus intro) koje Imminent Doom ovde ispale ka slušaocu su napaljene, primitivne ali odlično odsvirane i solidno producirane a pevačica Ge Almeida razara. Praznično!

https://imminentdoomattack.bandcamp.com/album/ataque

Da ni ovaj božić (po gregorijanskom kalendaru) ne prođe bez blek metal skrnavljenja pobrinuće se recimo švedski jednočlani projekat Digerdöden, samo jedan u nizu projekata prolifičnog momka po imenu, er, Swartadauþuz. Treći album ovog njegovog projekta, Genom Dödens Svarta Törst, pati od određene monotonije jer su pesme dugačke a u njima nema mnogo varijacije, ali s druge strane, Digerdöden vrlo uspešno posreduje tu atmosferu hladnoće, otuđenosti, tog kosmičkog zla uz zrnce elegantne melanholije, a da njegova muzika nije napadno hermetična. Mislim, naravno, stvar ukusa, nekome će jako distorzirana gitara i bestijalni vokali već biti dovoljno visoka barijera da uživaju u ovom albumu, al meni je bilo okej:

https://mysticismproductions.bandcamp.com/album/genom-d-dens-svarta-t-rst

I poljski Zgroza je izbacio album na badnji dan i ŻYCIE TO ZMYSŁ, O KTÓRYM ZAPOMNIANO je dopadljiva kolekcija atmosferičnih blek metal pesama. Sve je to solidno producirano i ima svemirsku tematiku koja meni prija, plus, za razliku od atmoblek standarda, nije isključivo orijentisano na melanholiju i postrokersku izmaglicu. Pevanje je, takođe, vrlo upečatljivo sa stalnim odlascima u visoke registre izvođene kontrakcijama grla:

https://zgroza.bandcamp.com/album/ycie-to-zmys-o-kt-rym-zapomniano

Natrag u Švedsku za potrebe drugog albuma sastava Onda Makter. Ime benda u prevodu znači „zle moći“ , a album je naslovljen The Misanthropic Blasphemy tako da ovo svakako nije nekakva melanholična, post-blek metal ponuda nego pravoverna satanska proslava, kad joj je vreme, usred najradosnijeg hrišćanskog praznika, da se skladno dopune. Da bude jasno, Onda Makter sviraju snažno, i žestoko ali ovo je i melodičan program, gde u dugačkim pesmama ima prostora i za rafalno sviranje bubnjeva ali i za meditativnije rifove. Sve to na gomili zvuči epski i mistično i ledeno kako i treba. Proveriti ovde:

Britanski trio Saatana nudi vrlo lo-fi, garažnu verziju blek metala za ovu nedelju, a putem svog prvog EP-ja, Vermin. No, to zapravo lepo zvuči, pakujući ne samo tu neku autentičnu podzemnu energiju nego i solidne rifove, te dobru svirku u ovih deset minuta prženja:

https://saatana.bandcamp.com/album/vermin

Belorusi Death Revelation na singlu Apokatastasis nude dve pesme apokaliptičnog blek metala koji i pored prilične minutaže koju ove kompozicije nabijaju, ide solidnim tempom. Death Revelation imaju, uslovno rečeno, problem u tome da sve zvuči prilično isto, sa pevačem koji ima samo jedan stil, i ujednačenim tempom kojim se pesme kreću, ali ima tu i hipnotičke energije pa i jednog lepog, estetski zadovoljavajućeg očaja. Simpatično:

https://death-revelation.bandcamp.com/album/apokatastasis

Ukrajinski Hate Forest su se raspali još 2004. godine ali se prošle Roman Saenko odlučio da ponovo voskrsne ovo ime pa, evo, sada, u nevreme, na kraju vrlo teške, mučne 2020. godine, stiže i peti album, Hour of the Centaur. No, vredelo je jer je ovo odličan album ekstremno tvrdog, žestokog, ali otmenog, melodičnog blek metala koji uspeva da nađe idealnu meru između monotonije, brzine, distorzije, kontemplacije, melodije… Hate Forest su praktično definicija onog što zovemo hladnoćom u blek metalu, bend koji svira dugačke pasaže vrlo jednostavnih tema gde se samo smenjuje par akorda a to zvuči monumentalno pa se onda skrene u samo za nijansu razrađeniju melodiju a sve to pri brzini od 150 na sat deluje kao da uzlećete u nebo. Mislim, slušajte početak No Stronghold Can Withstand this Malice. Savršenstvo. Kada još Saenko pusti svoj brutalni vokal, ovo postaje jedna od najboljih ploča ne samo nedelje već i Decembra, ali i godine. Volim bend Drudkh sa kojim je Saenko u međuvremenu izdao više od deset albuma, ali Hate Forest je nešto posebno a Hour of the Centaur je jedan od najfinijih primera kako muzika koju pravi jedan čovek (plus gost na programiranim bubnjevima) može  da zvuči monumentalno, fokusirano, naprosto fantastično.

https://osmoseproductions.bandcamp.com/album/hour-of-the-centaur

Stoner! Times The Enemy je bend iz… Amerike? Pretpostavljam. Ljudi nemaju ni Bandcamp stranicu, niti na Facebooku daju neke informacije o sebi. No, imaju prvi album, nazvan kao i bend i ovo je šarmantan, vrlo prijatan, bluziran hard rok koji bi trebalo da se dopadne svakome ko je ikada voleo ’70s rokanje ali nije gadljiv ni na to kako su se ove stvari transformisale do devedesetih. Times the Enemy sviraju vrlo raspoloženo, sa bubnjarem koji je ekstremno razigran i puno ukrasa na gitarama a da se osnovna bluz-rok atmosfera uglavnom dostojanstveno drži. Solidna produkcija takođe. Bend nije sasvim sazreo, ima ovde možda malo viškova itd. ali ovaj album pršti od entuzijazma i vredi da se posluša:

Zato su ti Grci, Universal Hippies čiji četvrti album, Road to Deliverance nudi lep program heavy, proggy psihodelije inspirisane u nemaloj meri grčkim folklornim skalama i harmonijama. Universal Hippies su počeli kao džem bend pa iako su pesme ovde pune intrigantnih metrika i kompleksnih tema, čuje se i dalje da su nastale kroz zajedničku improvizaciju. Ovde nema pevanja što kod mene ume da bude minus, ali Universal Hippies pišu vrlo intrigantne pesme i sviraju izvanredno – plus imaju onu klasično grčku, bogatu, masivnu produkciju – da mi to ni malo nije smetalo.

https://universalhippies.bandcamp.com/album/road-to-deliverance

Olde Crow iz Britanske Kolumbije izgledaju kao ovejani bajkeri ali sviraju odličan stoner rok. Album, njihov prvi, Masquerade ima elemente i sludge žestine ali je u osnovi bluzirani teški rok, čiji bes i gruv stoje u lepoj ravnoteži. Bend piše lepe, pamtljive rifove i zvuči kao jedna dobro nauljena, masivna mašinčina. Poseban respekt ide za basistkinju Malenu, jedinog bezbradog člana postave, moćnu tetoviranu pojavu i jedno teško, autoritativno prisustvo u miksu:

https://oldecrow.bandcamp.com/album/masquerade

Isoptera iz Njemačke su odlični, maštoviti, razigrani i sjajno snimljeni na albumu GLORIA VISIO ELECTRI. Ovo, doduše, treba izdržati jer pričamo o skoro sto minuta muzike ali bend svoje dugačke stoner himne pravi sa elegancijom i uverenjem u to da igrarije sa temama i gruvom mogu slušaoca da vode prijatnim putem do opijenosti i psihodeličnog transa iako bend ima zapravo vrlo čist zvuk i lepe melodije, refrene i sve te tipične delove pesama. Sjajan program kako za ljubitelje klasične psihodelije tako i za ljubitelje dooma:

https://isoptera.bandcamp.com/album/gloria-visio-electri

Grčki Ask Tomorrow sviraju vrlo lep, nežan ali i heavy rok program koji je negde između stonera i post roka sa svojim toplo-hladno pristupom i slatkim, melanholičnim melodijama. Ipak, ovo ima jednu kinematsku dimenziju koja se meni veoma dopada i izdvaja album Time Flies By od kolega koje samo nižu molske harmonije i misle da su završile posao.

Poljski Whisky Baron na naslov svog prvog EP-ja (koji se i zove First EP) stavljaju stereotipan kombo seksa, droge i rokenrola i za trenutak deluje da njihova muzika mora da ide nekom rivajvalističkom, tribjutaškom putanjom, ali to nije baš tako. Ovo je stoner rok, ne naročito inovativan, svakako, ali dovoljno moderan i dovoljno metaliziran da zapravo ovo ne deluje kao muzika za bajkere koju prave ljudi što su motor videli samo u albumu sa sličicama koje su skkupljali kao deca. Produkcijski, ovo je čisto a aranžmanski prilično sveže utoliko što bend svoje bluz i metal osnove spaja na načine koji u tom trenutku deluju najpodesniji, bez unapred pripremljenih formula:

https://whiskybaron.bandcamp.com/album/first-ep

Njemački Dejected Mass su na svom drugom albumu, Abyss užasno teški. Ne u negativnom smislu, naprotiv, ovo je doom-death metal koji TREBA da bude težak, što se kaže – heavy i Dejected Mass su upravo to, sa masivnim distorziranim basom, nisko naštimovanim, debelim gitarama i teškim bubnjevima. Spori, mračni rifovi koje bend valja su usklađeni sa zvukom, kao i urlajuće pevanje ali, srećom, Dejected Mass imaju ukusa da sve ne poguraju do karikature i njihove pesme imaju finu inerciju kretanja unapred. Odlično:

https://dejectedmass.bandcamp.com/album/abyss

Italijani Druids ne kriju svoju ljubav prema Black Sabbath, omažirajući i imenom albuma (Vol. 1) ali i samim omotom najveću metal grupu svih vremena. Srećom, iako Druids nisu baš „novi Sabati“, oni sviraju dopadljiv, bučan ali zapaljiv stoner-doom sa rokerskom osnovom i dosta lepe dinamike u pesmama. Zvuk nije idealan, ali je solidan i Druids svakom doom/ rock konzumentu imaju šta da ponude:

https://druidsovdoom.bandcamp.com/album/vol-1

Loving Jane je jednočlani projekat jednog Thanosa Vlachosa ali je ovaj talentovani multiinstrumentalista za album Isolate dobio i pomoć nekolicine bubnjara koji su ljubazno snimili svaki po jednu pesmu. Isolate nije baš stoner metal ploča ali je prijatna kolekcija gitarskih, psihodeličnih meditacija sporog tempa i hipnotičkih atmosfera. Ovo je vrlo dobro odrađen kućni projekat čiji je niski (skoro nepostojeći) budžet vrlo spretno premetnut u muziku koja ne samo da ima smisla nego i zvuči dobro. Vlachos koristi grčke folklorne harmonije (planinske, kaže on) i sjajno ih spaja sa bluz osnovom a korišćenje sintisajzerskih dopuna gitarskim meditacijama je pun pogodak. Odlično:

https://lovingjane.bandcamp.com/album/isolate

Nego, nema stonerske psihodelije dok se Argentinci toga ne dohvate. Chamán su iz Mendoze i njihov prvi album, Maleza počinje vrlo ritualno a nastavlja se dramatičnim resitalom ispod koga ide psihodelični džem. Što bi rekli na engleskom „What’s not to like?“ Chamán sviraju sporo, otmeno, ali spontano i nabijeno psihodeličnom snagom, dajući praktično definiciju „meke moći“ psihodelične muzike koja vas obavija sa svih strana i utapa u svoj ambijent, bez oštrih uglova, pažljivo, prirodno. Bend piše dugačke pesme i u njima ima i propisnih psihodeličnih frikaut pasaža ali i sasvim pravovernog bluz-roka (Poliforme, recimo, koja je sa šest i po minuta i daleko najkraća). Samo tri poslednje pesme na ovom albumu traju kao poduži album „normalnog“ rok benda pa poštujem ako su vam Chamán malo spori i sve to, ali meni su veoma prijali:

https://chamanmza.bandcamp.com/releases

Ako prošle nedelje niste poslušali moj mudri savet i kupili čitavu diskografiju francuskih psihodeličara Stoned Karma za male pare, pa… ispali ste pametni jer sada za skoro iste pare možete da kupite istu tu celu diskografiju a u nju je dodat i novi album. Psycho Saga, kako se novi opus zove, ne menja ništa radikalno u izrazu ovog benda, nudeći i dalje lagane instrumentalne psihodelične meditacije sa samo malo stoner rifova da stvari ne budu sasvim u domenu uspavanki. Naravno, reč „uspavanka“ ovde ne koristim pežorativno, Stoned Karma sasvim lepo vladaju svojom formom i proizvode muziku kao stvorenu za relaksaciju uz ili bez pomoći opijata.

https://stonedkarma.bandcamp.com/album/psycho-saga

Italijani Sonic Demon za sebe kažu „Too slow to play, too stoned to die“ što je lepa igra reči vezana za istoriju rokenrola, ali i solidan opis muzike koja je… VEOMA fazirana i psihodelična. EP A Thousand Suns je kao da ste zgutali kiselinu i valjate se po paprati u neko letnje predvečerje dok oko vas plešu jeleni a nage osobe ofarbane biljnim bojama sviraju u frule. Čime hoću da kažem da ovo ima jednu vrlo ritualnu, čak tribalnu dimenziju koja, čak i bez vokala pogađa tačno gde treba. Sonic Demon vam ovo prodaju za onoliko para koliko ste spremni da platite pa je ljudski kupiti EP koji će vam, sigurno je, doneti mnogo sreće u životu:

https://sonicdemon.bandcamp.com/album/a-thousand-suns

Nord Skin su iz Berlina a njihov drugi album, pored toga što na omotu ima čarobnjaka sa rogatom lobanjom u rukama, se zove Riff Ritual, za slučaj da nešto nije jasno. I, mislim, upravo se to dobija: mnogo rifova, spora, gruvi muzika nisko naštimovanih, jako distorziranih gitara , bluz osnova, metal nadgradnja… Sve je to jako prijatno, mada svakako moram da primetim da Nord Skin nemaju ambiciju da idu dalje od malo razrađenijih džemova. Hoću reći, ovo je kvalitetan studijski snimak ali su pesme očigledno nastale iz džemova, bez velikog truda da se ideje do kojih se tu došlo mnogo razrađuju. Ne smeta mnogo, naravno, ali i ne ide u preveliku dubinu. No, praznici su tu, možda nam i ne treba prevelika dubina već prosto, prijatna, topla muzika bazirana na fuzzu i bluesu:

https://nordskin.bandcamp.com/album/riff-ritual

Portlandski Purification su ove godine već imali jedan album koji smo hvalili, a evo ih na kraju perioda sa novim opusom. Dwell In The House Of The Lord Forever je pompezan naslov albuma za bend koji sebe opisuje rečima „Eternal Anti-Religious Heavy Metal Holy War“, ali na omotu je Aja Sofija a naslov je i primeren za muziku koja je prelep doom metal sa jasnim gotskim korenima ali i sa jednom veoma garažnom estetikom. Ta garaža malko ovde i smeta jer je Purification ponovo snimljen i miksovan na način koji naprosto njihovoj muzici ne daje dovoljno kvalitetan zvuk da ona odistinski zablista, ali progutaćemo jer ovi ljudi pišu vrlo lepe i intrigantne pesme sa divnim temama i jednom neodoljivom atmosferom, nazovimo je, optimistične tuge. Preslušajte:

https://purificationdoom.bandcamp.com/album/dwell-in-the-house-of-the-lord-forever

Pretorijski Double Sun na istoimenom debi albumu koristi mnogo reči da opiše muziku koju zapravo treba čuti. „Psychedelic Post Blues Punk Rock Experience with experimental influences“ na papiru deluje rogobatno ali kad čujete izvrsnu Paralyzed, shvatićete TAČNO šta bend ima na umu. Ovo nije metal, ali je svakom metalcu od pedigrea blisko jer je rokerski, psihodelično a zaista i primereno pankerski i primereno eksperimentalno. Ali pre svega je rokerski i zabavno. Odličan album za koji se nadam da će ga bend postaviti i na svoj Bandcamp jer bi ovo valjalo i kupiti:

Šveđani I Am Low su odlični na EP-ju Illusions gde nude četiri pesme teškog roka, solidne produkcije i pamtljivih tema. Bend sebe povezuje i sa grunge zvukom, pa se ti uticaji možda najviše čuju na drugoj i trećoj pesmi ali čak i da ne volite „pankerske“ elemente grandža, Illusions bi trebalo da vam se dopadne na ime svog sporog, teškog tempa i dobrih psihodeličnih tema (pogotovo u poslednjoj pesmi):

Omiljeni australijski psihodeličari King Gizzard & The Wizard Lizard su za kraj godine izbacili dva albuma pa nek ide život. Teenage Gizzard je kolekcija snimaka iz 2010. i 2011. godine, zabavna, bluzerska, psihodelična, sirova, ali lepo zaokružena i svakako pogodna za praznične bahanalije, makar te bahanalije morali da izvodite sami. Kako je i najodgovornije. Live In London ’19 je snimak iz Alexandra Palace iz Londona, napravljen Oktobra prošle godine i predstavlja bend u razvijenoj formi, sa zvukom bližim metalu (mnogo bližim, Self-Immolate je kao Motorhead na esidu) i jako je moćan. Ovde ima čak sedamnaest pesama i zadovoljiće MNOGE ako ne baš sve vaše potrebe za psihodeličnom rokačinom. Oba albuma se u MP3 formatu prodaju za koliko ponudite pa nemojte da ovo promašite, biće vam žao jer su Gizzardi na vrhuncu svojih moći:

https://softgrit.bandcamp.com/album/teenage-gizzard

https://softgrit.bandcamp.com/album/live-in-london-19

A Hellish Awakening je odličan opis za prvi EP dvočlanog blackened doom projekta Abyssal Catacombs. Ekipa dolazi iz države Njujork a muzika je bazirana na teškim rifovima i ritmovima preko kojih ide vrištav vokal, sve primereno mračno i zabrinjavajuće. Četiri pesme, dobar zvuk i naslovi pesama kao što su Satanic Coprse ili Sadistic Castration – malo je čoveku potrebno da bude srećan.

https://abyssalcatacombs.bandcamp.com/album/a-hellish-awakening

Grave Solace iz Južne Dakote su mladi trio koji svira, pa… metal. Zapravo, na prvom albumu, The Call of the Void je čvrsti, kvalitetni zvuk koga nude nekakva kombinacija thrash metala, metaliziranog hardcorea sa malo slam/ beatdown elemenata a da je naglasak malo više na promišljenom aranžiranju i trešerskim temama nego samo na slemerskom gruvu. I meni je to zanimljiva kombinacija, pogotovo kako bend odlično svira i pravi interesantne izlete iz thrasha u death metal (VNTWVN, recimo) i kako je sve to izvrsno producirano. Kad čujete ovakav debi album nekako se setite svojih početaka (a i kasnijih, jednako loših nastavaka) pa vas nekako blam. Ali Grave Solace su dobri.

https://gravesolace605.bandcamp.com/album/the-call-of-the-void

Kvebečani Chaos Wasteland prže blackened thrash koji je više thrash nego black metal na svom prvom EP-ju, Bloodlust. Hoću reći, ima ovo malo te sirove dimenzije koju „blackened“ atribut podrazumeva, ali je muzika zapravo prilično disciplinovana i napisana sa klasičnim thrash senzibilitetom, koji forsira rifove i njihov razvoj radije nego samo atmosfere i harmonije kako to ume da bude u modernijem blek metalu. Chaos Wasteland pucaju od mladalačke naloženosti i energije alii ovo je i dobro, disciplinovano odsvirano i snimljeno. Fino:

https://chaoswasteland.bandcamp.com/album/bloodlust

Portlandski Apraxic je vrlo solidan na prvom albumu, Edge of Human, valjajući kvalitetno snimljen i dobro odsviran deathgrind. Ovo su pesme između dva i tri minuta sa dosta svirke i aranžmanskih zahvata, a opet imaju i tu neku grindcore komponentu jednostavnosti i neposrednosti. Vrlo lepo producirano i sa komponentom old school pristupa muzici a da se ne može reći da je ovo neko nostalgično, retro sočinjenije:

https://apraxic.bandcamp.com/album/edge-of-human

Midwinter Apathy iz Belog Manastira u Hrvatskoj sviraju vrlo dopadljiv melodični death metal na albumu The Unknown Presence. Mislim, da se ratzumemo, meni svi ti klaviri, molski akordi i nežne harmonije nisu nešto preterano bliske i za mene je ovo muzika sa previše kič-naboja da bih je dovoljno voleo, ali ljudi odlično sviraju i imaju vrlo lepo napisane, i dobro snimljene pesme pa ako volite melodeath – navalite:

https://midwinterapathy.bandcamp.com/album/the-unknown-presence-2020

Isto iz Hrvatske ali iz Zadra i isto u domenu melodičnog death metala su i Inceptor. Bendu je Youniverse prvi album, sedam godina nakon prvog EP-ja i čuje se da je svirka ovde dosta evoluirala utoliko da Inceptor koriste dosta harmonija koje nisu česte čak ni u poslovično promiskuitetnom melodeath zvuku. Dakle, ima tu koketiranja sa klasikom, ima mejdnovštine ali ima i svežih, neočekivanih harmonskih rešenja koja su mi pomogla da malo prebrodim pesme koje, pa, nisu sasvim po mom ukusu. Mislim, srednji je to tempo, i tako to, a ja sam poznat kao težak čovek da mu se to proda. Takođe vokal, mada vrlo dobar u svom srednjem registru, ima tendenciju da zvuči malo jednolično a to zbog miksa donekle može da se kaže za ceo album, iako Inceptor zapravo sviraju dinamično i raspoloženo. Poslušati, svakako:

https://inceptor.bandcamp.com/album/youniverse

Ispostavlja se da mi od melodičnog death metala ove nedelje daleko najviše prija urugvajski Ritual de Nacimiento čiji istoimeni debi album zapravo jeste death metal i ima melodije ali je mnogo pankerskiji od onog što inače podrazumevamo u ovom podžanru. Urugvajci sviraju dobro i imaju solidan miks ali njihova muzika je ekspresivna na jedan mnogo neposredniji način, sa pevačem koji peva izuzetno emotivno i rifovima koji su tu, reklo bi se, kao ogledalo te emocije a ne kao puko prosviravanje skala koje su drugi učinili prihvatljivim u death metalu. Veoma sveže, veoma lepo:

https://ritualdenacimiento.bandcamp.com/album/ritual-de-nacimiento

Prijatan baltimorski thrash metal na EP-ju Dawn of the Second Sun kvarteta Arsena. Ova ekipa je prošle godine snimila prvi album a novi EP je ne samo odlično odsviran i produciran već i stilski osoben, svež, sa dosta interesantnog eksperimentisanja sa tradicionalnim trhash izrazom. Ovo bendu, srećom, ne smeta da pošteno prži pa dobijamo i punokrvan mošerski program i te neke harmonske i tehničke opite. Lepo:

https://arsenathrash.bandcamp.com/album/dawn-of-the-second-sun

Jeste iz prošle nedelje ali mi je ulepšalo ovu: Olya Manevskaya, thrash pevačica iz Novosibirska je snimila novi EP, You make me who i am i ovo je moderan, tvrd, pomalo televizijski thrash metal (recimo da ovde ima elemenata koji su uporedivi sa Butcher Babies…) sa odličnim, energičnim rifovima ali zatim i vrlo uspelim „komercijalnim“ melodičnim pevanjem. Normalno nije u mom, jelte, bolparku, ali mi je ovom prilikom vrlo prijalo. Žestina!

https://olyamanevskaya.bandcamp.com/album/you-make-me-who-i-am

Roach Eater iz Mičigena je jednočlani brutal deathcore projekat jednog Iana Ratkea koji inače svira u death metal bendu najstrašnijeg imena ikad – Anal Cockroach. Elem, Roach Eater sasvim moguće ima direktne veze sa tim imenom benda, a iako se ovo vodi kao „deathcore“ ja bih ovo pre nazvao tehničkim brutalnim death metalom jer je muzika melodična i kompleksna, harmonski daleko ambicioznija od deathcorea. Možda je vokalna podela bliska deathcoreu ali muzika, pa, poslušajte sami:

https://officialroacheater.bandcamp.com/album/self-titled

Stoned Ghost su bili vredni ove godine pa su posle drugog albuma (prikazanog ovde) snimili i treći, Aberrant Tales from the Twisted Warp i njihov progresivni, ambiciozni metal koji je istovremeno dobrodošlo rokerski i utemeljen u jakom rifu i dobrom gruvu ovde se lepo čuje. Stoned Ghost ne veruju u hermetičnost i mada njihova muzika zahteva posvećenog slušaoca, ona mu pruža dosta konvencionalno zabavnog sadržaja. Lepo:

https://stonedghost.bandcamp.com/album/aberrant-tales-from-the-twisted-warp

Švedski sludge metalci Iron God snimili su prvi album, No Hope No Dreams i uprkos ovom engleskom naslovu, sve pesme su na Španskom. Latinski senzibilitet dobro ide uz muziku koja je besna i tvrda ali ima i soliudan gruv a Šveđani, naravno, imaju dobar, težak, meljući zvuk pa je ovo album koji se lepo sluša:

https://irongodsludge.bandcamp.com/album/no-hope-no-dreams

Leathürbitch iz Portlanda sviraju odličan heavy metal na singlu Shadow Mistress a koji ima žestinu proto speed metala, sa sve gomilom falseta, ali i jedan party štimung i sleasy preliv. Ovo je vrlo ’80s ali u jednom iskrenom, poštenom, znojavom i neonom okupanom smislu i ja ga preporučujem od srca. I, mislim, još taj sačuvajbože omot! Prelepo!

https://leathurbitch.bandcamp.com/album/shadow-mistress

Meksički Black Mask svoj prvi demo, Warriors of the Night, započinju pesmom koja govori da heavy metal nikada neće umreti. Ovo je dobar, navijački hevi metal, a ostatak dema su zapaljive speed i heavy metal pesme pa su stvari skoro pa idealne. Ma šta skoro, pevačica Liz „Riot“ Javier svojim stajlingom i pevanjem stvari zapravo pomera u domen idealnog i ovo je vrlo obećavajući prvi izlazak u narod:

https://blackmaskmx.bandcamp.com/album/warriors-of-the-night

Kratak, sladak, hrskav singl slamming death metala od strane dua Dormant iz Novog Meksika. Dve pesme, sve užasno komprimovano, naprženo do pucanja, sa gitarama naštimovanim tako nisko da se jedva čuju note i zakucavajućim bubnjem – ko voli, voleće i Horrid Hallucinatory:

https://dormant.bandcamp.com/album/horrid-hallucinatory

Odličan indonežanski brutalni death metal na demo-snimku sa dve pesme benda Skeptis. Ovaj trio je formiran pre par meseci ali sa ove dve pesme demonstriraju ne samo izvrsno sviračko umeće već i jasnu ideju kako žele da zvuče. Da je sve snimljeno i miksovano odlično se skoro pa podrazumeva i ovo je vrhunski brutal death zvuk za kraj godine:

https://skeptisdeathmetal.bandcamp.com/album/demo-2020

Još death metala ali iz Kanade dolazi na prvom albumu benda Chaotic Christ. Četvorka na svom debiju, Umbilicorpse svira deaththrash solidnog tempa i žestine, sa razularenim solažama i dobrim rifovima. Miks forsira glas i bubanj dok su ritam gitare malčice potisnute pa je ovo ujedno i donekle hermetična ploča koju, opet, dosta izvlače pomenute razularene solaže. Žestoko, i prilično osobeno, dopada mi se:

https://chaoticchrist.bandcamp.com/album/umbilicorpse

Nisam često zapaljen za metalizirani hardcore ali njemački ScrewHeaD su me nekako pronašli svojim albumom Compulsion koji nudi nestandardnu kombinaciju srednjetempaškog „nabod“ zvuka i lepih metalskih rifova. Da sam mlađi verovatno bih se mrštio da je ovo sporo i suviše „streetwise“ za moj ukus ali ScrewHeaD su me pridobili lepim rifovima i poletnom muzikom, neću lagati. Plus, plaćate kolko date, pa probajte:

https://screwheadgermany.bandcamp.com/album/compulsion

Brazilski Eternal Necrosys svoj brutalni death metal izvodi na jedan primitivan, pankerski način i to ispada dosta dobro. Mislim, ja prvi volim kad je sve to tehnički na visokom nivou i profi ali ima nečega i u ovoj podzemnoj, jebačkoj ekspresiji. Tri pesme na EP-ju Shadows Below the Corpses se ne ubijaju od maštovitih rifova ali bend sa onim što ima rukuje ljudski:

https://eternalnecrosys.bandcamp.com/album/shadows-below-the-corpses

By The Sins Fell Angels iz Džordžije su se raspali još 2010. godine ali je EP To Reign In Hell snimljen godinu dana ranije i tek sada objavljen. I dobro je da jeste jer By The Sins Fell Angels sviraju dopadljiv, vrlo kvalitetan melodični death metal koji zapravo mnogo više liči na death metal nego što je to često danas slučaj u ovom žanru koji se nesputano ukršta sa metalcoreom poslednjih godina. By The Sins Fell Angels imaju neoklasičarske harmonije i sve što treba ali su mošerski, trešerski nastrojeni i to se meni dopada:

https://bythesinsfellangels1.bandcamp.com/album/to-reign-in-hell

Njujorški Splattered Entrails na svom EP-ju Ossuary serviraju prljav, zakucavajući slamming death metal u sudaru sa goregrindom, koji je jednom nogom u old school sirovosti ali drugom ide u smeru nekih progresivnijih ideja. Lepa je to kombinacija i zanimljiv razvoj za bend koji svira već deceniju i po a sada kao da pronalazi idealnu radnu temperaturu. Ossuary je odlično odsvirano i producirano izdanje i uspeva da spoji „niske“ instinktne svojih žanrova sa žeđu ka eksperimentisanju i avangardi. Odlično:

https://splatteredentrails.bandcamp.com/album/ossuary

Grci Blessed By Perversion su simpatični na EP-ju Remnants of Existence kojim zatvaraju godinu u kojoj se diskografski reaktivirali nakon četiri godine pauze. Ovo je prijatan, odlično odsviran i snimljen death metal mračnog zvuka koji ima korene u devedesetima ali spada u ono „tehničkije“ krilo, spajajući uticaje, recimo, Immolation, Morbid Angel ali i Monstrosity etc. Dobro je sve to kao referenca a Grci pišu pristojne pesme dobre atmosfere i ko voli ovakav death metal poradovaće se:

https://blessedbyperversion.bandcamp.com/album/remnants-of-existence

Relapse Records slave trideset godina postojanja i tom prigodom nude (po ceni od kolko ko da) sempler, nazvan, prigodno, Relapse 30 Year Anniversary Sampler, sa 241. pesmom a  koje ilustruju svu širinu zahvata ovog esencijalnog izdavača. Hoću reći, ovde imate i Mastodon i Voivod i Merzbow i Terminal Sound System i Subarachnoid Space i Spawn of Possession i Fuck the Facts i Regurgitate i Rotten Sound i Magrudergrind i Suffocation i Pig Destroyer i Incantation i Neurosis i Morta Skuld i Exit 13 i Hooded Menace i Buzzoven i Disrupt i Cryptic Slaughter… Relapse nikada nisu imali ambiciju da budu novi Earache ali nikada nisu prestali ni da budu zainterersovani za guranje granica onog što se smatra ekstremnim metalom na svaku stranu, pa sada, kada se podsećaju svoje istorije možemo da kažemo i da su postali istorija u najboljem mogućem smislu:

https://relapsesampler.bandcamp.com/album/relapse-30-year-anniversary-sampler

Kostarikanci Demencia potvrđuju staru istinu da kad južnoamerički bend uzme da OZBILJNO svira thrash, nema ničeg boljeg na svetu. EP Ni un paso atrás dolazi nam sa crtežom na omotu koji kao da je išetao iz vremeplova podešenih na osamdesete i sa sedam pesama zaslepljujuće brzine i napaljujuće žestine. Ovo je crossover kakav se samo poželeti može sa brzim pesmama, strastvenim pevanjem na Španskom i odličnim, dinamičnim zvukom. Naravno, bend svira već više od decenije i ovde se dobro čuju pedigre i kilometraža ali Demencia nikako ne upada u nekakvu rutinu i sviranje opštih mesta žanra. Ni un paso atrás je veoma sveža, inspirisana kolekcija pesama sa kojom se i najdepresivniji period u godini dočekuje lakše. Navalite:

https://demenciacr.bandcamp.com/album/ni-un-paso-atr-s

Italijani Deriva su sjajni na svom, pretpostaviću prvom albumu, Catrame Acido, svirajući nekakav ekspanzivni hardcore punk koji ima dosta metal elemenata ali zapravo nema veze sa savremenim metaliziranim hardcoreom/ moshoreom/ beatdown hardcoreom itd. Deriva sviraju jedan malko „stariji“ format ove muzike ali koji je mnogo muzički bogatiji, sa jako slobodnim mešanjem različitih muzičkih žanrova (uključujući, recimo, hip-hop) a na način koji me asocira na bendove koji su to radili osamdesetih i devedesetih. Odlična svirka, raznovrsne pesme, sjajna produkcija, vrlo impresivno izdanje i još se prodaje po ceni koju sami odredite:

https://deriva999.bandcamp.com/album/catrame-acido

My Ruin su bili prilično cenjen duo iz Noksvila u Tenesiju koji se kretao negde između industrial metala i alternativnog metala tokom svog postojanja. Raspadnuti od 2014. godine, Tairrie B Murphy i Mick Murphy su, hvalabogu, i dalje u braku i srećni, jedino im se ne da da prave novu muziku. No, za praznike su ponudili  The Cathartic Collection, kompilaciju od čak 40 pesama iz cele njihove karijere i ovo je odličan način da se upoznate sa radom benda koji je – iako uglavnom nije svirao muziku koja je MENI lično prioritet – ostao etalon za strastvenost i poštenje. Odlična svirka i moćno pevanje Tairrie Murphy preporučuju ovaj album svakome ko voli malo „televizijskog“ metala, a i kompilacija se prodaje za kolko date:

https://myruin.bandcamp.com/album/the-cathartic-collection

DNR sa Roud Ajlenda su ko zna koji po redu bend sa ovakvim imenom ali u njihovom slučaju se ne radi o uputstvu hitnoj pomoći da ne treba pokušavati oživljavanje. Njihovo ime, sudeći po novom EP-ju znači Dismembered Never Return, mada se prošli zvao Demons Never Repent, tako da, tko zna… U svakom slučaju, DNR na Dismembered Never Return sviraju dopadljiv deathgrind sa kvalitetnom svirkom, jakim, duboko naštimovanim i opakim rifovima i dosta pristojnog gruva. Ovo zapravo nije toliko brza muzika kako se na početku čini i DNR su bliski i nekakvom sludge ugođaju dobar deo vremena što je svakako u redu. Dobra produkcija, pet pesama i dosta užitka:

https://dnrmusic5.bandcamp.com/album/dismembered-never-return

Argentinci Neurax sviraju za nijansu tradicionalniji deathgrind na svom prvom EP-ju, Tongue Nailing. I ovo je vrlo lepa prezentacija njihovih veština, kako sviračkih, koje su impresivne, tako i kompozitorskih. Koje su isto dobre, recimo, pesma koja EP otvara, Fucking Cops, ima sve što treba, uzvitlan tempo tokom glavnog dela ali i nekoliko dobrih moš-brejkova pa čak i odličnu solažu. I ostale četiri stvari su u sličnom maniru, sa dobrim deaththrash rifovima i kvalitetnim zvukom (osim poslednje koja je elektroakustični autro). Sve preporuke, pogotovo uz „sami odredite cenu“ prigodu:

https://neuraxdeathrash.bandcamp.com/album/tongue-nailing-ep

Nazad na Roud Ajlend vraćamo se ljubaznošću, er, Gestapoa? Elem, radi se o bendu koji svoju muziku opisuje kao „BULLSHIT POWERVIOLENCE ELECTRONIC ANXIETY“, sve tako, velikim slovima a što je solidna deskripcija. Deafening je album ili EP sa 11 pesama koje je sve uradio jedean čovek i koje svoju lo-fi estetiku odlično uklapaju sa grubom, jednostavnom muzikom. No, ovo je vrlo proživljeno, i onako, pankerski neposredno u svojim kratkim, efikasnim izlivima emocije, pa zvuči odlično a power-electronics pesma od skoro šest minuta koaj izdanje zatvara je savršeno finale:

https://gestapo.bandcamp.com/album/deafening

Maou Mindu iz Otave em sviraju nekakav pomalo šaljivi grindcore em im je EP Stay Inside tematski usredsređen na COVID-19 epidemiju što su u principu dva dobra razloga da ja to nikada ne poslušam. Ali pošto jesam, ispostavilo se da ovo nije tako loše. Bend (čovek?) solidno svira, ima dobar zvuk i sasvim pristojan songrajting, tako da, samo navalite:

https://maoumindu.bandcamp.com/album/stay-inside

Što je božić, makar i gregorijanski, bez goregrinda? Ništo, eto što. Otud i split EP dva goregrind benda, oba sa po jednim članom, a tvist je da je u oba benda član – isti! Matt DeMille svira gitaru u kanadskom bendu Scum, a Misericorde i Pukelust su mu sobni projekti i… nisu loši. SYRINGE FULL OF PUDDLE WATER OR: HOW I LEARNED TO LAUGH AND EMBRACE THE CHAOS je EP sa šest pesama koje, i pored toga što pripadaju goregrind stilu zapravo imaju dosta ličnog u izrazu i bave se nekim, pa, relatabilnim temama vezanim za godinu velikih lomova, tenzija i muka. Simpatično!

https://misericordeca.bandcamp.com/album/syringe-full-of-puddle-water-or-how-i-learned-to-laugh-and-embrace-the-chaos

Za kraj: prženje. Na drugi album maverika iz Lidsa, Ona Snop sam dugo čekao još otkad je jesenas najavljen. Bend nije želeo da pušta MP3 u prodaju dok se fizičke kopije ne pripreme i dadu u distribuciju tako da se Intermittent Damnation tek ove nedelje zaista pojavio. I bio je vredan svog tog čekanja! Ona Snop su onaj najbolji grindcore/ fastcore utoliko što sviraju savršeno brzo i žestoko, poštujući sve izvorne grinderske vrednosti u spajanju panka i metala, a da pritom sve guraju par koraka dalje u smeru jedne progresivne forme koja ima matematičarsku preciznost ali bez padanja u mathcore ambis i pretvaranja muzike u puko ređanje neparnih ritmova i alterovanih akorda. Otud, iako je prethodni album, Geezer, bio izvrstan, Intermittent Damnation je još bolji, jedna demonstracija moći, discipline, ali i duha, kreativnosti, slobode… Ako ste voleli Melt Banana, Dropdead, Discordance Axis i slične bendove devedesetih godina, ali i preteče osamdesetih poput Heresy, Intense Degree pa i Cryptic Slaughter, Ona Snop su perfektni naslednici:

https://onasnipsnop.bandcamp.com/album/intermittent-damnation-3

One thought on “Mehmet Metal Mejhem: Nedeljni metal pregled 26-12-2020

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s